Forrás: Erec

Módfelett érdeklődik az Izraellel folytatandó béketárgyalások iránt Bassár el-Aszad szíriai államfő – legalábbis ez áll abban az üzenetben, amelyet egy amerikai szenátorral küldött Ehud Olmert izraeli kormányfőnek egy izraeli tévécsatorna jelentése szerint.

Az üzenet továbbításáról maga a szenátor, Arlen Specter számolt be a 10-es csatorna izraeli tévé műsorában. Spectert személyesen fogadta Aszad elnök Damaszkuszban, majd az amerikai politikus találkozott Ehud Olmert kormányfővel Jeruzsálemben.

Olmert a közelmúltban több ízben is elutasította az Aszad elnök részéről elhangzott, a 2000-ben megfeneklett izraeli-szíriai béketárgyalások felújítására vonatkozó felhívásokat, mondván, azokat mindaddig nem lehet komolyan venni, amíg Damaszkusz be nem szünteti a libanoni Hezbollahnak és a palesztin Hamásznak nyújtott katonai támogatást.

Ezúttal ellenben az izraeli kormányfő a légierő egy rendezvényén azt mondta: “Izrael odafigyel minden békesuttogásra szomszédainál, éppúgy, ahogy minden fenyegető nyilatkozatra”. “Ha ellenségeink igazán és őszintén békét akarnak kötni, bennünk olyan partnerre lelnek, aki eltökélt arra, hogy békés és baráti kapcsolatokat teremtsen velük” – fűzte hozzá.

Szíria az Izrael által 1967-ben elfoglalt, majd 1981-ben annektált Golán-fennsík visszaszolgáltatását szeretné elérni, ahol jelenleg 15 ezer izraeli állampolgár él. A zsidó állam nem utasít el egy Szíriával való átfogó békeszerződést.

Az egyik vezető izraeli napilap közben részletesen számolt be arról, hogy a két állam még Ariel Sharon miniszterelnöksége idején titkos béketárgyalásokat kezdett, sőt, a közelmúltban a megállapodásig is eljutottak. Eszerint a Golan fennsíkot demilitarizálnák és mindkét ország számára nyitott övezetet hoznának létre úgy, hogy a Kinneret tó vízkészlete feletti ellenőrzést Izrael megtarthatná. A kiszivárgott hírt kormánytisztviselők cáfolták.

BreuerPress-info

Comments are closed.