Forrás: Erec

Menachem Mazuz főállamügyész az előzetes vizsgálatok alapján nyomozást rendelt el Ehud Olmert hivatalban lévő miniszterelnök ellen megvesztegetés gyanújával. A nyomozásnak azt kell tisztáznia, befolyásolta-e hivatali hatalmával visszaélve Olmert még pénzügyminiszterként, hogy a Bank Leumi részvényeit ki vásárolhassa meg a bank privatizációjakor.

Megfigyelők szerint a miniszterelnök kihallgatására csak akkor kerül sor, miután az ügy minden részletét felderítették. Az előzetes vizsgálat során a rendőrség már több dokumentumot lefoglalt.

Az utóbbi időben több izraeli köztisztviselőre is árnyék vetült különböző vélt vagy valós korrupciós ügyekben: miniszterek, az adóhivatal jelenlegi és volt elnöke, a miniszterelnöki hivatal vezetője, az Állami Számvevőszék vezetőjének korrupció ellenes főtanácsadója és mások ellen indult eljárás. Többeket kihallgattak, mások letartóztatásba vagy háziőrizetbe kerültek.

Ehud Olmert nem az első izraeli miniszterelnök, aki ellen eljárás indult: Benjamin Netanyahu, Ehud Barak és Ariel Saron is járt már hasonló cipőben.

Comments are closed.