Forrás: MNO

2007. január 23. (8. oldal)

Ágoston Zoltán

Tüdőbetegség következtében tegnap elhunyt Pierre abbé francia katolikus atya, a szegénység és a szociális egyenlőtlenségek elleni küzdelem egyik vezéregyénisége. Az Emmaus nemzetközi karitatív szervezet alapítóját kilencvennégy évesen, a párizsi Val-de-Grace-kórházban érte a halál.

Amikor a Henri Groues néven született novíciust 1938-ban pappá szentelték, már hat éve egy kapucinus kolostor hétköznapjait élte a lyoni selyemgyáros nagypolgári család kényelme helyett. Az ellenálláshoz 1942-ben csatlakozott, hogy Pierre abbé fedőnéven mint okirat-hamisító Svájcba menekítse a munkaszolgálat elől bujkáló zsidókat. Kereszténydemokrata parlamenti képviselőként 1945-1951 között újra elkötelezetten állt ki a nélkülözők érdekében. Segélyszervezetét 1949-ben hozta létre a Párizstól északkeletre fekvő Neuilly-Plaisance-ban. Franciaország talán legnépszerűbb közéleti figurája először 1954-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor megrendítő rádióbeszédet tartott a fagyhaláltól fenyegetett hajléktalanokért. Felhívása nyomán kétezer tonnányi segély gyűlt össze. Az Emmaus az 1970-es évek óta a világ számos országában gyűjt adományokat és tart fenn hajléktalanszállókat a rászorultaknak. A francia állam 2004-ben a becsületrend nagykeresztjével tüntette ki az abbét.

A katolicizmus reformszárnyának híve többször szállt síkra a női papok felszentelése és a papi házasság mellett. Őszinte állásfoglalásait a botrány sem kímélte. Az 1990-es években a zsidó jogvédő szervezet, az Anti-Defamation League haragját vívta ki azzal, hogy megvédte Roger Garaudy holokauszttagadó történész-filozófus könyvét, a mű kapcsán pedig rokonszenvét fejezte ki a palesztin ügy mellett.

Szociális kérdésekben Franciaország mindig is odafigyelt szavára. Tavalyi parlamenti beszédében azt sürgette, hogy a kormány ne emelje meg az alacsony jövedelműek adóját. Párizs a múlt héten jelentette be, a Szajna menti sátorváros miatt törvényben kívánja rögzíteni a lakáshoz való jogot.

Comments are closed.