Forrás: hirszerzo.hu

2007. január 20. 11:05

A főváros haladéktalanul rendeljen el változtatási tilalmat a VI. és a VII. kerületben fekvő történelmi zsidónegyed teljes területére – ezt kérte ismét levelében az ÓVÁS Egyesület.

A tilalom időtartama addig terjedjen, míg el nem készül a városnegyed átfogó rehabilitációs terve, az érintett önkormányzatok, a KÖH, az MKM, a civil szervezetek és külföldi szakértők bevonásával.

A változtatási tilalom elrendelése azért szükséges – írják – mert a jelenleg érvényben lévő szabályozási tervek ellentétesek a változtatás alatt álló Budapesti városépítészeti keretszabályzat (BVKSZ) előírásaival, és ugyancsak ellentétben állnak a készülő VII. kerületi szabályozási terv elveivel.

Az új BVKSZ-ben például nem sokára a területhasználati mutatót 5,5-6-ról 4 körülire módosítanák a zsidónegyed területén – mondja Perczel Anna építész, a levél egyik fogalmazója. Vagyis a most kiadott engedélyekben még túl nagy, a telek területének 5,5-6-szorosa lehet az épülő ház összes szintterülete.

A VII. kerület nem rendel el változtatási tilalmat, reagál az ÓVÁS felvetésére Hunvald György polgármester, aki a főváros új városképvédelmi bizottságának is tagja, az MSZP delegáltja. Augusztus óta készül, s áprilisra meglesz a kerület új szabályozási terve, a módosuló fővárosi keretszabályzattal összhangban.

Kidolgoztak továbbá egy rehabilitációs akciótervet, valamint létesítettek kerületi tervtanácsot is, amely vigyázó szemmel tekinti át az építési terveket. Mindezek a polgármester szerint feleslegessé teszik a tilalmat. (Népszabadság)

Comments are closed.