Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 20.

A főváros haladéktalanul rendeljen el változtatási tilalmat a VI. és a VII. kerületben fekvő történelmi zsidónegyed teljes területére – ezt kérte ismét levelében az ÓVÁS Egyesület. A tilalom időtartama addig terjedjen, míg el nem készül a városnegyed átfogó rehabilitációs terve, az érintett önkormányzatok, a KÖH, az MKM, a civil szervezetek és külföldi szakértők bevonásával.

A változtatási tilalom elrendelése azért szükséges – írják – mert a jelenleg érvényben lévő szabályozási tervek ellentétesek a változtatás alatt álló Budapesti városépítészeti keretszabályzat (BVKSZ) előírásaival, és ugyancsak ellentétben állnak a készülő VII. kerületi szabályozási terv elveivel. Az új BVKSZ-ben például nem sokára a területhasználati mutatót 5,5-6-ról 4 körülire módosítanák a zsidónegyed területén – mondja Perczel Anna építész, a levél egyik fogalmazója. Vagyis a most kiadott engedélyekben még túl nagy, a telek területének 5,5-6-szorosa lehet az épülő ház összes szintterülete.

A nyílt levél egyik címzettje, Beleznay Éva megbízott fővárosi főépítész szerint februárban a közgyűlés elé kerülhet az ÓVÁS kérelme, most tanulmányozzák ennek lehetőségét, bár a stopot a VI. és a VII. kerület maga is elrendelhetné, legfeljebb három évre. Beleznay Éva úgy véli azonban, nem biztos, hogy a zárlat volna a megfelelő eszköz. Megoldás lehetne szerinte egy rehabilitációs társaság mihamarabbi megalakítása is, amely felügyelné a környék megújulását.

A VII. kerület nem rendel el változtatási tilalmat, reagál az ÓVÁS felvetésére Hunvald György polgármester, aki a főváros új városképvédelmi bizottságának is tagja, az MSZP delegáltja. Augusztus óta készül, s áprilisra meglesz a kerület új szabályozási terve, a módosuló fővárosi keretszabályzattal összhangban. Kidolgoztak továbbá egy rehabilitációs akciótervet, valamint létesítettek kerületi tervtanácsot is, amely vigyázó szemmel tekinti át az építési terveket. Mindezek a polgármester szerint feleslegessé teszik a tilalmat.(Cs. L.)

Comments are closed.