Forrás: Magyar Hírlap

Megállapodást írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kormányzat és a holokauszt-kutatással foglalkozó Jad Vasem Intézet közötti együttműködésről.

Mint azt Hiller István telefonon az MTI-nek elmondta, a megállapodás értelmében 2007-től kezdve a jeruzsálemi Jad Vasem, az izraeli holokuaszt-kutatás legfontosabb intézménye, illetve holokauszt-emlékhelye Magyarországról évente 40-50, történelmet és magyart oktató tanárt lát vendégül, akik egyhetes látogatásuk alatt betekintést nyerhetnek a világ legjelentősebb holokauszt-múzeumába, megismerkedhetnek a holokauszt-kutatás módszerével és a legújabb eredményekkel.

A miniszter elmondta: egyetértésre jutottak abban, hogy pedagógusok mellett magyar újságíróknak is lehetőséget nyújtsanak a Jad Vasem Intézet munkájának megismerésére. Mivel mindkét fél támogatta az ötletet, 2007 nyarától az Oktatási és Kulturális Minisztérium szervezésében magyar újságírók látogathatnak el a jeruzsálemi intézménybe.

A megállapodás ezenkívül kiterjed tudományos kutatásokra, a 2004-ben Budapesten felavatott Holokauszt Emlékközpont, illetve a Jad Vasem közötti kapcsolatok elmélyítésére is.

Az aláírási ceremónián részt vett Tomi Lapid, a Jad Vasem Intézet közgyűlésének magyar származású elnöke, volt izraeli miniszter, valamint Juli Tamir oktatási miniszter asszony is.

Hiller István délután több tárgyalást folytat az izraeli parlamentben, a knesszetben, ahol találkozik Amír Perec védelmi miniszterrel, az izraeli Munkapárt elnökével, valamint az izraeli parlament oktatásügyi bizottságának elnökével. Este a miniszter magyar származású vagy kötődésű izraeli értelmiségiekkel, művészekkel, egyetemi tanárokkal fog találkozni.

Forrás: MTI

Comments are closed.