Forrás: Népszava

Legalább négy palesztin ­meghalt csütörtökön a ciszjordániai Rámal­láhban izraeli katonák és palesztin fegyveresek között kirobbant heves összecsapásban – közölték palesztin biztonsági forrásokból. Az izraeli katonák több mint egy tucat járművel hatoltak be a város központjába, a hadsereg szóvivőjének közlése szerint egy rutinjellegű őrizetbe vétel végrehajtása érdekében.

Ehud Olmert izraeli miniszterel­nök tegnap a Sínai-félsziget csücskén fekvő Sarm-es-Sejkbe látogatott, ahol találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. A két államférfi főleg a palesztin-izraeli konfliktus lehetséges megoldásáról cserélt véle­ményt. Olmert pozitív választ adott Mubaraknak egy regio­nális konferencia összehívására vonatkozó javaslatára. A konferencián Mubarakon és Olmerten kívül Abdalláh jordán király és Mahmúd Abbász palesztin elnök venne részt, és fő témája a palesztin-izraeli békefolyamat újraindítása lesz.

Olmert Mubarakot arra kérte, hogy Egyiptom fokozza erőfeszítéseit a sínaiból a gázai palesztin területre irányuló fegyverek és robbanóanyagok csempészésének megakadályozása érdekében. Ennek első próbaköve éppen tegnap volt, amikor Iszmáil Háníje Hamász-párti palesztin miniszterelnök Szaúd-Arábiából Egyiptomon át Gázába érkezett haza. Háníje és társai poggyászát az egyiptomiak vizsgálták át tüzetesen El-Aris repülőterén, így a határra érve már vizsgálat nélkül tértek palesztin területre. Amikor Háníje előző útjáról tért vissza, a Hamász fegyveresei megtámadták a határállomást, és gyors elvonulásra kényszerítették az európai megfigyelőket.

Mubarak felvetette Bassár el-Aszad szír elnök tárgyalási aján­latainak kérdését is, és érdeklődött Olmert álláspontja iránt. Az izraeli közvéleményben és a kormányon belül is sokan pozitív választ ajánlanak a szír puhatolózásra, de maga Olmert mindeddig elutasította azokat.

Az Olmert-Mubarak-találkozó nem hozott drámai áttörést Gilad Salit elrabolt izraeli katona szabadon bocsátása és a fogolycsere ügyében. Izraeli hivatalos körök szerint a Hamász szándékosan terjesztett híreket a közeli megállapodásról, hogy így befolyásolja az izraeli döntést – de a valóságban még nagy a távolság az izraeli és a palesztin követelések közt.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretes cikkek

Saronra gondoltak

Az összes izraeli médium megemlékezett tegnap arról, hogy egy éve, 2006. január negyedikén érte Ariel Saron miniszterelnököt az agyvérzés, amelynek következtében azóta is kómában van, és alig van esély, hogy visszanyerje eszméletét. Az izraeli elemzőket főleg az a kérdés foglalkoztatja, mennyiben változtak volna a múlt év drámai eseményei – mint a libanoni háború -, ha nem az olykor túl habozó, olykor pedig túl meggondolatlan Olmert miniszterelnök és Amir Perec védelmi miniszter áll Izrael élén, hanem a mindig célratörő Saron, akár pozitív, akár negatív célokat tűzött maga elé. A többség véleménye: nem lehet tudni, hogyan alakultak volna a dolgok, de biztosan másképpen, mint ahogyan a valóságban alakultak…

Semjén Adrián

Comments are closed.