Forrás: NOL

NOL * Tibori Szabó Zoltán * 2007. január 4.

– Mit tenne – kérdezték a kommunizmus korabeli román viccben Mórickától -, ha megnyílna a nyugati országhatár?

– Felmásznék az első fára – válaszolta.

– ?!

– Hogy el ne tiporjon az emberáradat…

Mi tagadás, ilyen jelenségre számítottak Nyugat-Európában a román EU-csatlakozást követő pillanatokban. Főképpen nagy-britanniai napilapok jártak a pánikkeltés terén az élen, s közülük is kiemelkedett az idegengyűlölet határait jócskán súroló írásaival a The Sun, amelyet a román média decemberben naponta többször is szörnyülködve idézett. A brit lap ugyanis zsebtolvajok, AIDS-fertőzöttek, maffiózók és koldusok invázióját valószínűsítette, s számukat már az első időszakban 300 ezer körülire tette.

Emiatt sok nyugati tévéállomás és napilap küldött ki riportereket a román határállomásokra, az emberáradatot megörökítendő. A roham azonban a csatlakozás követő percekben, órákban, sőt első napokban is elmaradt. – Időveszteség volt, senki nem akart repülni, még azok sem, akiknek felajánlottuk, hogy kifizetjük a repülőjegyüket – vallotta be a bukaresti repülőtéren az egyik brit fotóriporter.

Azok a filmesek is csalódottak voltak, akik a szigetország repülőterein várták az első Bukarestből érkező repülőgépet. Főképp ázsiaiak szálltak le belőle, s mindössze négy román állampolgár: egy agronómus diák, egy informatikus, egy építészmérnök és egy banki hitelügynök. Ők alkották – a Daily Mirror napilap beszámolója szerint – a félelmetes romániai roham első félelmetes csoportját.

Persze, mindebből nem lehet az egész 2007-es évre érvényes következtetéseket levonni. Lesznek minden bizonnyal olyanok, akik kihasználják majd a lehetőségeket. A románok előtt ugyanis tíz uniós ország – Ciprus, Észtország, Finnország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Csehország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – teljes mértékben megnyitotta munkapiacát, a többi állam pedig egy-két évre szóló szigorításokat alkalmazott.

Az is igaz azonban, hogy látványos rohamra számítani továbbra sem lehet. Azok ugyanis, akik el akartak menni Romániából, már a korábbi években megtették ezt. Így növekedett egyes számítások szerint mintegy 3,5-4 millióra azon román állampolgárok száma, akik az EU-államokban, az Egyesült Államokban, Izraelben vagy a világ más országaiban vállaltak munkát.

Az elmúlt napokban nagyobb részt azok lépték át a nyugati országhatárt, akik kíváncsiak voltak, hogy valóban átengedik-e őket személyigazolvánnyal Magyarországra. Ők sem töltöttek sok időt „külföldön”, az első presszóban megittak egy kávét vagy egy sört, és hazatértek. Aztán élményeikről lelkesen beszámoltak a román kereskedelmi televízióknak.

Comments are closed.