Forrás: Magyar Rádió

Amíg a fenyőfaállítás nem terjedt el, addig nálunk az ádventi időszak utolsó napján termőágakkal, rozmaringgal, bürökkel, kökénnyel díszítették a szobákat. Aztán Brunszvik Teréz grófné óta elterjedt az eleinte almával, dióval, papírdíszekkel ékesített fenyőfa Mária képével, vagy csillag dísszel.

A nálunk élő szerbek két héttel később tartják a Karácsonyt, január 6-án az úgynevezett Karácsony előtti napon kisül a kalács, a kerek, dióval töltött rétesbe fémpénzt is rejtenek, ezt viszik el a többi étellel együtt megszenteltetni a templomba. Karácsony estéjén böjtös menü, savanyú káposzta, mákos guba, méz és dió, főtt bab kerül az asztalra. A vallásos zsidóknál pénteken kezdődött a 8 napig tartó hanuka. A hagyomány szerint minden nap egy újabb gyertyát kell meggyújtani a 8 ágú gyertyatartón. Ez arra emlékeztet, hogy amikor a zsidó seregek legyőzték a hódító görögöket, felszabadították a jeruzsálemi szentélyt, de csak egyetlen kis üveg olajat találtak, ami csodák-csodájára, 8 napig égett egyetlen nap helyett. Persze sok-sok történelmi fordulatot kihagytunk, hiszen ellenkező esetben nem lenne elég idő elolvasni a következő interjút, melyet Schönberger Ádámmal készítettünk.

– Nyolc féle hanuka… Ennyi féle zsidó közösség lenne Magyarországon? Akkor ez egy nagyon színes hely.

Schönberger Ádám:- Ennél jóval több zsidó, civil szerveződés létezik ma Magyarországon: MI azzal, hogy megszerveztük ezt a nyolc napos hanukát, megpróbálunk rávilágítani arra, hogy hány zsidó irányzat létezik ma Magyarországon, és ezzel egy kicsit árnyalni azt a képet, ami esetleg a zsidóságról kialakult. Megpróbáltuk azokat elhívni, akik hagyomány-értelmezéssel foglalkoznak: reform ágazat, neológ ágazat, Chabad Lubavicsi ágazat, és ezeken belül is vannak árnyalatok, valamint kulturális szervezeteket hívtunk.

– Beszélgetésünk időpontjában a második hanuka est van, még nem tudjuk, hogy a meghívott szervezetek hogyan képzelik el a hanukát. De mégis, mik lehetnek az alapvető különbségek?

– Más attitűd, más értelmezés, más korosztályok jelennek meg az egyes eseményeken.

– Ma este a haszidok tartanak itt hanukát. Mit lehet róluk tudni?

– Nagyon sok féle haszidizmus létezik. Ez annak is köszönhető, hogy a zsidó vallás, a zsidó hagyomány lényegében arról szól, hogy nagyon nagyon sokféle értelmezés létezik. Ezek igazak azok számára, akik azt az értelmezést vallják. Ez a zsidó hagyomány sajátja, ennek köszönhető az, hogy megszámlálhatatlan zsidó vallási irányzat létezik a világon: Magyarországon csak a kibontakozó-félben lévőket látjuk.

A Lubiwichi haszidok egy nagyon speciális ágát képviselik a haszidizmusnak, aminek az a lényege, hogy egyszerűbb jelek alapján próbálják a zsidó vallást gyakorolni, értelmezni.

– A látványt, vagy inkább az emóciókat helyezik a középpontba?

– Inkább az emóciók, a spiritualitás van a középpontba helyezve. A közérthetőségre helyezik a hangsúlyt. Ez egy nagyon nagyon szigorú zsidó rendszer, akik ennek az irányzatnak a tagjai lesznek, lényegében egy zárt közösség tagjaivá válnak. Ez Magyarországon kevésbé alakult ki az államszocializmust követő tizenvalahány évben.

– Mekkora magyarországi haszid közösség?

– Két-háromszáz fő, és ebbe beleszámítandók a Magyarországon átutazók, vagy akik itt tanulnak a szidó tanházakban. Tehát jóval kevesebb a magyar állampolgár. Épp ezért ezek a haszid irányzatok egy kicsit másképp működnek, mint a világban máshol. Van egy nagyon erős oktatói jellege az irányzatnak, és akik jelenleg Magyarországon például haszid diszkót csinálnak, például a számukra nagyon fontos az, hogy minél több zsidó emberrel tudassák az üzenetet, hogy a tevőleges parancsolatokat be kell tartani. Minél több zsidó embernek akarják megmutatni azt, hogy gyertyát kell gyújtani, hogy hamarabb jöjjön el a messiás. Éppen ezért ők teszik ki a hanuka gyertyákat a Nyugati térre, és a város egyéb pontjaira.

– Milyen elemei vannak még az általuk tartott hanukai liturgiának?

– Az, amit mi, és ők csinálnak, azért eltér egymástól. Itt a Sirály kávéházban ban mi megpróbáljuk bemutatni a különböző ágazatokat. Általában tanulással kezdődik, ami az adott irányzatot képviselő rabbi tart, utána egy hagyományos gyertyagyújtás következik, majd egy-egy program. Ma egy haszid diszkó lesz. De még egyszer hangsúlyoznám, mennyire fontos ebben a rendezvénysorozatban annak láttatása, hogy nem egyféle a zsidóság. Például holnap a maitól teljesen elütő irányzat képviselői lesznek jelen a hagyományokhoz nagyon ragaszkodó zsidóság képviseletében.

Bihari Ágnes interjúja nyomán

Comments are closed.