Forrás: HETEK

Amikor Theodor Herzl 1895-ben az első cionista világkongresszuson ismertette álláspontját a zsidó nemzeti otthon létrehozásának szükségességéről, így zárta szavait: “Ha akarjátok nem csak álom!” Amikor a kongresszust követően, hazafelé utazva a vonaton új bejegyzést tett naplójába, így írt: “Azt hiszem ma megalapítottam a zsidóállamot!” Ugyan ő nem érte meg, de valóban kicsivel kevesebb, mint 50 év után létrejött Izrael. Az ENSZ döntésének eredményeként.

Herzl: “Ha akarjátok nem csak álom!”A XX. század első évtizedeiben egyre nőtt a feszültség a palesztinai Brit Mandátum területen. Az első világháborút követően a Török Birodalom volt tartományából kialakított és a britek által igazgatott mandátumterületre egyre nagyobb tömegben érkeztek a zsidó bevándorlók. Az arab lakosság erre egyre vadabb erőszakos cselekményekkel reagált. A britek erre korlátozták a zsidók bevándorlását az Erecre.

A második világháború során folytatódtak a zavargások. Közben az európai zsidóság két harmada áldozatul esett a holokausztnak. A világégést követően felerősödött a zsidó nemzeti otthon megalapítását követelők hangja. A zsidó földalatti szervezetek, amelyek a háború során mindent megtettek a Szövetségesek győzelméért, felgyorsították az Európából érkezők illegális bevándorlását.

A békéltetési kísérletek sikertelensége és a két szemben álló fél eltökéltsége láttán a brit vezetés úgy döntött, hogy véget vet a mandátumi uralomnak és az ENSZ közgyűlés kezébe helyezi a zsidó nemzeti otthon megalapításának kérdését.

A közgyűlés elhatározza, hogy a mandátumot egy arab és egy zsidó államra osztja fel. A tengerpartot, Kelet-Galileát és a Negev-sivatagot a zsidóknak, Nyugat-Galileát, Szamariát és a Gázai övezetet, Júdea jelentős részét az araboknak ítéli a közgyűlés. Jeruzsálemet nemzetközi területnek nyilvánítják. A felosztást, és ezzel a zsidó állam létrejöttét egy tartózkodással (Nagy-Britannia) és33 igen, 13 nem szavazattal döntötte el a közgyűlés.

A britek kötelezettséget vállaltak, hogy 1948. május 16-ig kivonják csapataikat a mandátum területről. Mivel a döntés felháborítja az arab államokat, gyakorlatilag a határozat másnapján megkezdődnek a harcok. Ezek csak fokozódnak a Zsidó Állam kikiáltását követően. De ez már egy másik történet.

Comments are closed.