Forrás: NOL

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2006. szeptember 20.

Szerdán teljesítették Theodor Herzl utolsó kívánságát, a cionizmus alapítója gyermekei mellett nyugszik a róla elnevezett hegyen Jeruzsálemben. Paulina és Hans Herzl földi maradványait a bordeauxi zsidó temetőből exhumálták, hogy állami tiszteletadással apjuk mellett ismét a földbe kerüljenek.

A Budapesten Herzl Tivadarként született zsidó államalapító nem érhette meg álmai megvalósulását, Izrael kikiáltását. Viszonylag fiatalon, 44 évesen halt meg 1904-ben Bécsben, ahol államfőnek kijáró pompával búcsúztatták. Három korán árvaságra jutott gyermekének igen viszontagságos élet jutott. Legidősebb lánya, Paulina különböző elmegyógyintézetek lakója volt, majd rászokott a morfiumra. Túladagolás okozta halálát 1930-ban, Franciaországban. Öccse, Hans egy ortodox zsidó internátusban nőtt fel, majd kikeresztelkedett és ezzel mélyen megdöbbentette apja híveit. Később visszatért a judaizmushoz, és elszegényedett nővérét megsegíteni Franciaországba utazott. Amikor elért hozzá Pauline halálhíre, önkezével vetett véget életének. Trude, Herzl legfiatalabb lánya a holokausztban vesztette életét, sírhelye ismeretlen.

A zsidó állam megálmodóját 1949-ben Jeruzsálem egyik hegyén temették el, majd emlékműve köré állami temetőt építettek, ahol hősi halált halt katonák és államférfiak nyugszanak. Két helyet üresen hagytak gyermekeinek, de az ő Izraelbe szállításuk elfelejtődött. Egy történésznek néhány éve feltűntek az üres díszsírhelyek, és lobbizni kezdett a Herzl gyerekekért.

Az ultraortodoxok ellenezték Hans hivatalos újratemetését egyrészt kikeresztelkedése, másrészt öngyilkossága miatt, de a szefárd főrabbi az ügy mellé állt, bebizonyította, hogy Hans utolsó éveiben visszatért ősei hitéhez, s ezzel elhárította az akadályokat. 76 év késéssel ugyan, de Izrael teljesítette megálmodójának végső akaratát, ezentúl gyermekei mellett nyugszik a Budapestről indult zsidó író-politikus, Heltai Jenő unokatestvére.

Comments are closed.