Forrás: HETEK

A 34 napos libanoni-izraeli háború mindezideig mondhatni nem hozott eredményt. Izrael nem tudta kiszabadítani – a harcok tulajdonképpeni kirobbanását okozó túszejtő akciónak foglyul esett – három katonáját. Tel Avivban a múlt héten több mint 40 ezer ember gyűlt össze, hogy emlékeztesse az izraeli minszterelnököt: a hadjárat még nem érte el célját, az elrabolt katonák még nem szabadok.

Terroristából a kevés is sokMost, hogy nem sikerült többhetes katonai akcióval térdrekényszeríteni a zsaroló feleket, úgy tűnik Izraelnek újra a – terrorizmus esetében közismerten nem célravezető – tárgyalás eszközével kell operálnia. Ez kemény kihívást jelent Ehud Omert számára, különösen – a komoly katonai pályafutásáról, rendíthetetlen egyéniségéről közismert – Ariel Sharon vezetése után. A libanoni háború mondhatni eddig eredménytelen kimenetele miatt Ehud Olmert izraeli miniszterelnök népszerűsége katasztrofális szintre süllyedt, s ahogy azt a tel aviv-i tüntetés is mutatja egyre nagyobb nyomás nehezedik rá a három katona – Eldad Regev, Udi Goldwasser, és Gilad Shalit – kiszabadításáért.

Az ár nagyon magas. Gilad Shalitért cserébe körülbelül 800 palesztin fogoly szabadon bocsátását kérik a túszejtők. Követeléseik teljesítése rendkívül súlyos kérdéseket vet fel, mivel izraeli részről ez azt jelentené, hogy a börtönökben raboskodó foglyok közül több tucat terroristát is szabadon kellene bocsátani. Izrael természetesen nem adta fel a harcot három derék katonája kiszabadításáért, azonban az eddigi hírek aggasztóak. Eddig még egyik emberrabló csoport sem közölt videófelvételt vagy fotót a fogoly katonákról annak biztosítékaként, hogy élnek-e még, holott általában ez lenne az ilyen jellegű tárgyalások első lépése, előfeltétele. Paul Conneally, a vöröskereszt nemetközi szervezetének izraeli vezetőhelyettese azt nyilatkozta, csupán szóbeli biztosítékot kaptak afelől, hogy mindhárom katona egészséges és jól van. Eddig az ellenséges fél visszautasított minden fajta kérést, amely arra vonatkozott, hogy ennek valamiféle jelét adják. A másik két Hezbollah által fogva tartott fiúról is ellentmondásos, félrevezető hírek érkeztek eddig. A libanoni hadjárat alatt állítólag izraeli kommandósok arról szereztek tudomást, hogy Goldwassert és Regevet egy iráni orvos kezelte egy baalbeki kórházban. Esetleges hollétükről vagy egészségi állapotukról azonban nem sikerült többet megtudniuk.

Olmert Ofer Dekerrel tárgyal a lehetséges alkukról, Izrael ezenfelül kapcsolatban áll az összes lehetséges közvetítővel, beleértve az ENSZ-t, Egyiptomot, a francia, német kapcsolatokat – mindenkit aki hajlandó és képes megnyitni a kommnikációt a két ellenséges fél között. Az izraeli és arab lapok tele vannak egymásnak ellentmondó hírekkel a lehetséges egyezményekkel kapcsolatosan. A legutóbbi – meg nem erősített információk szerint – a 18 éves Gilad Shalit nemsokára kiszabadulhat, egyiptomi közbenjárásnak köszönhetően, akiért cserébe körülbelül 800 palesztin fogoly szabadon bocsátását kérik.

Az, hogy az izraeliek visszahozhatják foglyul ejtett katonáikat a csatatérről, igen heves érzelmeket vált ki az emberekből, ugyanis az izraeliek soha nem felejtik el azt a végzetes kimenetelű esetet, mikor is egy 1986-os eset kapcsán a kormány túl sokáig alkudozott az emberrablókkal Ron Arad pilóta elengedéséről. A huzavona olyannyira felingerelte a fogvatartókat, megszakították a tárgyalásokat, és Arad soha nem került elő. Nasrallah-nak most úgy tűnik egyáltalán nem sürgős. Határozott álláspontja szerint, csak akkor hajlandó elkezdeni tárgyalni a katonák sorsáról, amennyiben Izrael az összes csapatát kivonja Libanonból.

Comments are closed.