Forrás: Magyar Hírlap

Honlapmustra

Megállíthatja-e egy civil szervezet a műemlékrombolást? Ha az Óvás! egyesület történetét nézzük, főként a nevükhöz köthető tiltakozáshullámot a Király utca 40. elbontása ellen, akkor a válasz: igen. Más megközelítésből viszont – az idézett kérdés a civil szervezet nemrég létrejött honlapjának nyitó oldalán olvasható – a válasz az, hogy nem, legfeljebb állóháborút idézhet elő.

Pest régi zsidónegyedének főként klasszicista, eklektikus és szecessziós épületállománya átvészelte a második világháborút, majd az az utáni negyvenöt esztendőt, az épületek többségét tehát menthető állapotban kapta meg a kerületi önkormányzat a rendszerváltáskor. A mai állapotot, hogy a műemléki területen sorra tűnnek fel a lakóparkok, nem kizárólag a műemlékek elmaradt felújítása idézte elő, inkább a gyors haszonszerzés lehetősége. Míg forráshiányra hivatkozva átfogó rekonstrukció nem kezdődött a kerületben, a belvárosi telkek egyre értékesebbé váltak.

Az Óvás! két évvel ezelőtti megalakulásakor vált egyértelművé, hogy a főváros szétaprózott irányítási szerkezetében szinte lehetetlen érvényesíteni az értékelvű városgazdálkodás szempontjait, nem lehet megállítani a rombolást. Az egyesület tagjai ezért is választották az akkor még szokatlan megoldást: tüntetéseket szerveztek a bontások ellen, lakossági fórumokon vitatták meg a negyed rehabilitációjának lehetőségeit, egyszóval utcára vitték a problémát. Alkalmi társulásnak tekintették az egyesületet, amely az aktuális bontások ellen tiltakozva demonstrál az egész kerület rehabilitációjáért, majd – ha elérte célját – feloszlik. Sem vezetőjük, sem székhelyük nem volt, legfeljebb alkalmi kiáltványaik.

Azt, hogy időközben megszületett az Óvás! hivatalos honlapja (www.ovas.hu), tekinthetjük kommunikációs fejlődésnek is, hiszen itt első kézből értesülhetnek szimpatizánsaik a tüntetésekről, a beszélgetésekről és a kerületi sétákról. De a honlap létrejötte egyben azt is bizonyítja, hogy az eredetileg a rehabilitációt szorgalmazó egyesület megrekedt a tiltakozás szintjén, s ahogy szervezetként egyre szilárdabb kereteket nyer, úgy kerül egyre távolabb eredeti céljától.

A honlap impozáns, ám tanácstalanságot tükröz. A szerkesztők a kezdőlapon az aktuális eseményekre hívják fel az olvasók figyelmét. Találunk a menüben híreket, üres képgalériát, és fórumot is, hiányzik azonban az egyesület munkája során felgyülemlett műemléki dokumentáció, a rehabilitációs tervek és ötletek gyűjteménye. Az eredeti célokra a célkeresztbe foglalt R betű emlékeztet csak; a korábbi tüntetésekkor a “rejtett érték” jelét festették a demonstrálók a megóvandó épületekre. A civil szervezet az első tüntetések óta látványosan fejlődik, az értékek viszont – legalábbis a honlapon – továbbra is rejtve maradnak.

www.ovas.hu

tartalom 4

használhatóság 6

kinézet 8

BOR

Comments are closed.