Forrás: HETEK

96 éves volt. Pénteken egész nap folytak a találgatások, igaz-e a hír? Végül késő délután felesége, a nála több mint 60 évvel fiatalabb, Faludy-Kovács Fanny megerősítette, hogy elment. Gyuri bácsi a 20. század szemtanúja volt. 1938-89 között minden magyar politikai rendszer üldözöttje volt. És persze közben mindezt versekbe öntötte.

Faludy György1910-ben polgári családban született Budapesten. A fasori evangélikus gimnáziumba járt (többek között néhány évtized eltéréssel ott tanult: Theodor Herzl, Wigner Jenő, Teller Ede is) iskolába. Bécsben , Berlinben és Grazban végezte egyetemi tanulmányait.

Első kötete 1934-ben jelent meg magánkiadásban ezer példányban. Ezek voltak a híres Villon balladák (amelyek egyenként a Magyar Hírlap liberális lapban voltak leközölve). Néhány nap alatt elkapkodták a köteteket, ezért a már akkor is híres Officia Nova nyomtatta ki. Több példányban és nem a költő költségén.

Faludy 1938-ban az első zsidótörvényt követően külföldre menekült. A zsidó származású költő húgát a nyilasok a Dunába lőtték, a Villon köteteket pedig nyilvánosan égették. Ő maga Párizson, Algérián keresztül az Egyesült Államokba ment, ahol lapszerkesztőként dolgozott. A háború végén, mint az amerikai hadsereg századosa tért haza.

A kommunista diktatúrával is meggyűlt a baja (vagy annak ővele?). A Népszava szerkesztőségéből egyenesen Recskre került, a hírhedt munkatáborba. Három évvel később kiszabadult és fordításból tartotta fenn magát. 1956-ban ismét elhagyta hazáját.

Három évtizeden át Londonban, Firenzében, Máltán és Torontóban élt. Alkotott és írt, de Magyarországon irodalmi körökben sem volt szabad még kiejteni sem a nevét. A Széchényi könyvtár katalógus cédulái közül is eltávolították a műveihez tartozókat.

1988 végén hazatelepült. Azóta több száz szonettet írt, fordításai jelentek meg. Elvette a szinte unokája korú Kovács Fannyt. 1994-ben (nem ezért) megkapta a Kossuth-díjat. Utolsó kötetének megjelenését már nem várta meg. Művei: a Villon fordítások, a Pokolbéli víg napjaim (önéletrajzi kötet), a szonettek érdekes olvasmányok a kort és a kor gondolkodásmódját megismerni akaróknak. Faludy György már nem ír többet, olvassák tehát azt, amit 62 év alatt alkotott.

Comments are closed.