Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. augusztus 30.

Tarlós István független főpolgármester-jelölt megjelent ugyan annak a keddi sajtótájékoztatónak a helyszínén, ahol az SZDSZ XIII. kerületi polgármesterjelöltje és egyik önkormányzati képviselőjelöltje át akarta adni neki a Reitter Ferenc-programot, de végül nem vette át a dokumentumot; a Fidesz által is támogatott politikus magyarázatképpen azt mondta: ő sokkal jobban ismeri a program névadóját, mint az SZDSZ két jelöltje.

A főváros XIII. kerületébe, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga elé összehívott sajtótájékoztatón Szabadai Viktor, a kerület szabad demokrata polgármesterjelöltje és Merker Dávid, az újlipótvárosi 5. körzet képviselőjelöltje a Reitter Ferenc-program nevet viselő területfejlesztési tervet kívánta Tarlós István figyelmébe ajánlani.

Az eseményt megszervező politikusok a program átadása előtt “kifogásaik” gyűjteményét is átnyújtották Tarlós Istvánnak, amelyben négy pontban fogalmaztak meg kritikájukat a politikus ellen, akinek a III. kerület polgármestereként végzett munkáját is kifogásolandónak tartották.

Egyebek mellett azt tették szóvá, hogy Óbuda fordítja a legkevesebb kerületi pénzt a lakóházak felújítására, valamint azt is, hogy onnan költözik el a legtöbb ember.

A független főpolgármester-jelölt politikai támogatóit felsorolva megjegyezték: “Nem fogjuk elfelejteni, hogy a Fidesz, a rasszista Jobbik és Orbán Viktor áll mögötte”.

Tarlós István támogatóiról szólva közölte: akik őt támogatják, azoknak nem mindenben egyezik meg az “ideológiai nézetük”.

“Nem jelöltje vagyok a Jobbiknak, hanem a Jobbik másik nyolc között támogat engem. Tudja miért? Nem azért, mert mi a Jobbikkal mindenben megegyeznénk, hanem (…) azért, mert ők sem akarják, hogy Demszky Gábor legyen a főpolgármester” – mondta Tarlós István.

A főpolgármester-jelölt a Reitter Ferenc-programot végül nem vette át, mert szerinte sokkal jobban és régebb óta ismeri a program névadóját, a híres tervezőt, mint a két jelölt. Neki nem kell bemutatni Reitter Ferencet – jelentette ki.

“Ma délután Tarlós István ismét elveszítette türelmét és ennek köszönhetően elismerte, amit eddig megpróbált eltitkolni a választók előtt” – reagált az SZDSZ kampányfőnöke.

– Ha nem is egyezik meg mindenben a Jobbikkal, mi az amiben egyetértenek? Az idegengyűlölet, rasszizmus, antiszemitizmus, nyílt cigányellenesség mely mértéke az, amivel Tarlós István is egyetért? – kérdezte Horn. Továbbá:

– Ha a Jobbik csak egyike azoknak a civil szervezeteknek amelyek támogatják, kik a többiek, s mivel magyarázza, hogy Óbudán a helyi MIÉP-es jelölt is őt ajánlja főpolgármesternek? A MIÉP is csak egyike a civileknek?

Az SZDSZ kampányfőnöke szerint Tarlós szeretne úgy elhatárolódni a szélsőjobboldaltól, hogy közben meg akarja tartani támogatásukat. “A kettő együtt nem megy. Ha Tarlós valóban csak a jobboldal és nem a szélsőjobboldal jelöltje akar lenni, a feladata egyszerű: egyszer és mindenkorra utasítsa el a Jobbik és a MIÉP támogatását, szólítsa fel szélsőséges szimpatizánsait, hogy vegyék le nevét szórólapjaikról, kiadványaikról” – írja közleményében Horn Gábor.

Tarlós István később úgy nyilatkozott, hogy szó sem volt sajtótájékoztatóról, a média képviselőivel érkezett a zsinagógához, ahol már várt rájuk a két fiatalember, akiket soha nem látott. Egyikük – mondta – “hisztérikusan, sikoltozva és a kabátomat rángatva” próbált rávenni arra, hogy ne menjek a zsinagógához. Tarlós közlése szerint kérte, a fiatalembereket, mondják el nyugodtan, mit akarnak. Erre azt felelték, elégedetlenek vele, mert “kevés épület homlokzatát színezte be Óbudán és szerintük Óbudáról költöztek el a legtöbben Budapesten belül”.

A másik fiatalember indulatosan azt mondta Tarlósnak, hogy ő a Jobbik főpolgármester-jelöltje – idézte fel a szóváltást a jelölt – , mint mondta, neki elmagyarázta, hogy mi a különbség jelölés és támogatás között. Úgy fogalmazott: “A Fradinak is sok szurkolója van, de ez nem azt jelenti, a következő fordulóban a kezdőcsapatban lépnek pályára”.

Mint mondta, nem érti Horn Gábort, hiszen ő a közelében sem volt az eseménynek. Nem tud mit kezdeni az SZDSZ kampányfőnökének a MIÉP-re vonatkozó megjegyzésével, mert a MIÉP-nek Zsinka László a főpolgármester-jelöltje.

(MTI)

Comments are closed.