Forrás: kultura.hu

2006. augusztus 28.

Színházi, képzőművészeti irodalmi, zenei, filmes és gasztronómiai események egyaránt szerepelnek a vasárnap délelőtt Budapesten megnyílt IX. Zsidó Nyári Fesztivál programjában.

Budapest, 2006. augusztus 27. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója beszél a IX. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján az Erzsébet téri Gödör Klubban. Mögötte Streit Sándor, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese és David Admon, Izrael budapesti nagykövete.

MTI Fotó: Kovács Attila

(MTI) – “A Zsidó Nyári Fesztivál a magyar zsidó kultúra különleges teljesítménye… A magyarországi zsidóság nem valamiféle őskövület, hanem cselekvő, tanító, nemzeti önbecsülést ösztönző és ápoló közösség, ugyanakkor Európában gondolkodó közösség” – fogalmazott Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója a megnyitón, amelyen részt vett David Admon Izrael budapesti nagykövete.

Zoltai Gusztáv szólt arról is, hogy az idei fesztiválra árnyékot vetnek a háborús események, “ezért legyen a fesztivál minden pillanata az Izrael melletti szolidaritás kinyilvánítása, apró, jel, ima, fohász Izraelért”.

Érdeklődők a Zsidó Könyvnapok Erzsébet téri standjai előtt

A budapesti Deák téren a Zsidó könyvnapokkal megnyílt hivatalos program érdeklődőit Schiffer János főpolgármester-helyettes is köszöntötte. A városvezető kiemelte, hogy Budapest mindig is “befogadó város” volt, ahol sok nagyszerű zsidó származású művész is született, és számos magyar zsidó járult hozzá Budapest és Magyarország felvirágoztatásához. A fesztivállal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az nemcsak a zsidó kultúráról szól, hanem együtt mutatják meg magukat a cigány, a latin és az észak-amerikai művészetek is.

A szeptember 3-ig tartó fesztivál, nem hivatalosan, már szombat este kezdetét vette, amikor a nemrégiben felújított Rumbach utcai zsinagógában Vivaldi-oratóriumot hallgathatott meg a közönség. A rendezvénysorozat vasárnap délelőtt koncertekkel, táncbemutatókkal és fotókiállítással folytatódott.

Három néző táncra perdül a Lauder Iskola Zmirim klesmer együttesének zenéjére a IX. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján az Erzsébet téri Gödör Klubnál.

A fesztivál központja idén is a Dohány utcai zsinagóga, ahol vasárnap este nemzetközi kántorkoncerttel kezdődik a program, a későbbiekben Pártos Ödön operájának tartják az ősbemutatóját, fellép a Budapest Klezmer Band Roby Lakatossal és zenekarával, a rendezvény idei díszvendége, Vadim Gluzman pedig Stradivari-hegedűn játszik.

Kabarét, filmvetítést, színházi előadásokat, koncerteket és képzőművészeti kiállítást több más helyszínen is szerveznek. Így az Uránia moziban, az Örökmozgóban, a New Orleans klubban, a Zeneakadémián, a budapesti Operettszínházban és a Belvárosi Színházban, valamint az Aranytíz Művelődési Központban.

Idén már vidéki városokban, Kiskunhalason, Vácon, Karcagon, Nagykőrösön és Szegeden, valamint a határon túl, Szabadkán is lesznek rendezvények. A 2006-os fesztiválon a gasztronómia is helyet kap, több étterem kínál tradicionális ételeket a rendezvénysorozat ideje alatt.

A 64 millió forintos költségvetésű fesztiválon a szervezők 130 ezer látogatóra számítanak. Korábban Zoltai Gusztáv bejelentette, hogy a teljes bevétel 10 százalékát az izraeli árvák megsegítésére fordítják.

David Admon, Izrael budapesti nagykövete nézi Izrael térképét a IX. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján az Erzsébet téri Gödör Klubnál.

Comments are closed.