Forrás: HETEK

Izrael nem következmények nélküli ország. A hatalmat ellenőrző szervek és a közvélemény behajtják a választott vezetőkön nemcsak a politikai hibákat, de a morális vétkeket is. Most előfordulhat, hogy rövid időn belül az izraeli elit jelentős része kicserélődik, a jobboldali államelnöktől a baloldali hadügyminiszterig, a centrista igazságügy-minisztertől a nemrég kinevezett vezérkari főnökig.

Haim Ramon, Dan Haluc és Mose Kacav. Drámai főszerepek

A rendőrség szerint “drámai bizonyítékok kerültek elő”, miután a nyomozók átkutatták Mose Kacav izraeli államelnök irodáját és rezidenciáját. A rendőrök lefoglalták Kacav hivatali és személyes számítógépeit, és a hét órán keresztül tartó razzia során kihallgatták az elnöki iroda több tucat munkatársát. Egy hivatalban lévő államfővel szemben példátlan eljárás oka az, hogy alapos a gyanú: Kacav megerőszakolta egyik beosztottját. A vizsgálatot vezető Menachem Mazuz főügyész szerint az államfő hatalmi helyzetével visszaélve kirúgással fenyegette meg az elnöki iroda egyik női alkalmazottját, ha az nem létesít vele szexuális kapcsolatot. A nyomozók emellett azzal is gyanúsítják Kacavot, hogy anyagi előnyökért adott egyes esetekben kegyelmet bűnügyekben. Ha a vádak beigazolódnak, az elnököt a parlament megfoszthatja hivatalától, feltéve, hogy addig önként nem mond le.

Ha valaki azt gondolná, hogy a főügyész a baloldali-centrista kormány kedvében akar járni a jobboldali Likud által jelölt államfő elleni eljárással, téved. A főügyész által vizsgált másik zaklatási ügyben a kormányzó párt, a Kadima igazságügy-miniszterének, Haim Ramonnak a héten már le is kellett mondania a posztjáról.

A Kadima egy további vezetője, Cahi Hanegbi, a Knesszet Külügyi és Védelmi Bizottságának az elnöke ellen is vizsgálat zajlik. Hanegbi három évvel ezelőtt Ariel Saron kormányában volt környezetvédelmi miniszter. Akkori tevékenysége alapján most a választásokkal összefüggő csalással, hatalommal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják. (folytatás)

Comments are closed.