Forrás: Népszava

Kilencedik alkalommal rendezik meg holnaptól a Zsidó Nyári Fesztivált. Az elmúlt években komoly rangot kivívott eseménysorozatra már elővételben a jegyek hetven százaléka elkelt. A fesztivál az idén több új helyszínen kínálja programjait és tematikai újdonsággal is találkozhatunk, hiszen a gasztronómia is főszerepet kap a következő egy hétben. A fellépők között pedig olyan neves és kedvelt előadók szerepelnek, mint Maia Morgenstern, Lukács Gyöngyi, Horgas Eszter, Bíró Eszter, Roby Lakatos, Vadim Gluzman, Vukán György, Somló Tamás és Gerendás Péter.

Hagyományosan augusztus utolsó vasárnapjától egy héten át várják a közönséget a Zsidó Nyári Fesztivál programjaira. A műsorkínálatnak évek óta két fontos műfaja a klezmer és a kántorzene, de emellett évről-évre egyedi különlegességeket is próbálnak becsempészni az egyre gazdagodó programfolyamba – mondta lapunknak Vadas Vera, a fesztivál igazgatója. Újdonságnak számít például az idén, hogy először csatlakozik a rendezvényhez néhány budapesti étterem, amelyek tradicionális zsidó ételeket is szerepeltetnek az étlapjukon a következő egy hétben.

A fesztivál hivatalos megnyitóját holnap délelőtt tizenegykor tartják az Erzsébet téri Gödör Klubban, ahol a szintén akkor startoló Zsidó Könyvnapokon 20-25 kiadó kínálja kiadványait. A könyvnapokon mutatják be Heller Ágnes Trauma című új kötetét, amely a Múlt és Jövő Kiadó gondozásában jelenik meg és bizonyára sokak érdeklődését felkelti majd. A kötet esszéi tizenöt év alatt íródtak, s egységbe illesztésükre Freud születésének 150.évfordulója adta az alkalmat.

Kifejezetten gazdag a zenei program. A hivatalos megnyitó előestéjén, vagyis ma a Rumbach utcai zsinagógában a Juditha Triumphans című Vivaldi-oratórium hangzik el. Holnap a Dohány utcai zsinagógában rendeznek nemzetközi kántorkoncertet. A fesztivál egyik sztárfellépőjének számít az izraeli fiatal hegedűművész Vladim Gluzman, aki Koncert Stradivarin címmel ad hangversenyt augusztus 29-én, ugyancsak a Dohány utcai zsinagógában. Gluzman tizenhat éves volt, amikor először játszhatott Isaac Stern-nel, akivel később aztán együtt is dolgozott. A rövidesen Budapesten vendégeskedő Gluzman nemrég játszotta lemezre Csajkovszkij és Glazunov hegedűversenyét Andrew Litonnal és a bergeni filharmonikusokkal. A mostani koncerten Mendelssohn, Dvorak és Liszt művei szerepelnek, közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A klezmer kedvelőinek sincs okuk a búslakodásra, hiszen augusztus 30-án a Dohány utcai zsinagógában a klasszikus stílus és a dzsessz elemeit kiválóan ötvöző hegedűművész Roby Lakatos a több mint tizenöt éve alapított Budapest Klezmer Banddel ad közös koncertet.

Kiemelt szerep jut a fesztiválon a színházi előadásoknak. A világhírű román színésznő második alkalommal lesz jelen a rendezvény sorozaton. Tavaly Sólem Alechem Mareinbad című darabjában láthattuk, most pedig egy monodrámával, a Lola Blau-val érkezik, melyet egy hét múlva szeptember 2-án este kilenckor játszik az Uránia Filmszínházban. A Szomorú vasárnap című zenés játék is visszatérőnek számít, az augusztus 31-én szintén az Urániában látható előadást ezúttal Vándorfi László rendezte és Seress Rezsőt Szacsvay László alakítja. A kabaré sem hiányzik az alkalmi repertoárból: a Gólem Zsidó Színház vacsorával körítve a Jókai utcai Cotton Club színpadán három alkalommal Heltai Jenő, Királyhegyi Pál és Gábor Andor szövegeinek felhasználásával a Dávid pennája című összeállítást mutatja be.

A kuriózumok közé tartozik a Havanna Gila című est szeptember 4-én az Urániában, amikor a kifejezetten a fesztiválra létrejött formáció a kubai Buena Vista Social Club stílusában szólaltat meg híres klezmer dalokat. A szólisták:Bíró Eszter, Somló Tamás, Gerendás Péter és László Boldizsár.

Vadas Vera elmondta, hogy a 130 ezer nézőre számító fesztivál költségvetése 70 millió forint, ebből 28 millió forint az állami támogatás, a költségek többi részét mások mellett a jegybevétel és különböző bankok, biztosítók és más cégek fedezik. Az idei fesztivál teljes bevételének tíz százalékát izraeli árvák megsegítésére fordítja a Budapesti Zsidó Hitközség. A fesztivál teljes programja a www.zsidonyarifesztival.hu honlapon található meg.

Comments are closed.