Forrás: Népszava

Azt javasolja az ENSZ-főtitkára, hogy Olaszország irányítsa a libanoni ENSZ-erőket a jövő év elejétől – szivárgott ki az Európai Unió tagországainak pénteki brüsszeli külügyminiszteri találkozójáról, amelyen Kofi Annan is részt vett. Az EU-tagállamok számítások szerint a 15 ezer fősre tervezett erő legalább felét tudják majd adni, ebből Olaszország 2-3 ezer fővel részesedhet. Január végéig várhatóan a jelenleg is parancsnokló francia tábornok, Alain Pellegrini marad a békefenntartók vezetője.

A libanoni háború menetével és balsikereivel kapcsolatos elégedetlenség jutott kifejezésre a Jediot Achronot című izraeli lap által tegnap ismertetett közvélemény kutatási eredményekben. A megkérdezettek 74 százaléka negatívan értékeli Ehud Olmert miniszterelnök teljesítményét a háború időszakában és 63 százalék követeli lemondását. Olmertéhez hasonló a többi vezető megítélése is.

A megkérdezettek 55 százaléka követeli ezen kívül a szexuális zaklatással vádolt Mose Kacav államelnök lemondását is. 27 százalék időelőtti választások kiírását tartja szükségesnek, és ha most lennének a választások, Olmert Kadima pártja a szavazatok mindössze 17 százalékát kapná, szemben a jobboldali Benjamin Netanjahu Likud pártjának 20 százalékával és a szélső jobboldali „Otthonunk Izrael” párt 17 százalékával. A baloldali Munkapártra a választók mindössze 11 százaléka szavazna.

Leszerelt tartalékosok és gyászoló szülők további csoportjai csatlakoztak a kormány leváltását vagy vizsgálóbizottság kinevezését követelő tüntetőkhöz. Tegnap Golda Meir volt miniszterelnök sírjánál tartottak tiltakozó gyűlést, annak jeléül, hogy a mai kormánynak is le kellene vonnia a következtetéseket, mint ahogyan Golda Meir tette: lemondott, mert vállalta a felelősséget az 1973. évi „Jom Kipur”-i háború kudarcaiért.

Az általános hangulat a koalíciós súrlódások terén is érezteti hatását. A Munkapárt néhány képviselője továbbra sem hajlandó megszavazni a megszorításokat, amelyek segítségével finanszírozni akarják a háborús károk megtérítését – a Kadima képviselői pedig azzal fenyegetnek, hogy ebben az esetben felborul a koalíció és Olmert a jobboldalon, a Likudnál, esetleg az „Otthonunk Izrael” pártnál keres új koalíciós partnereket.

Szaid Szajam Hamász-párti palesztin belügyminiszter kijelentette – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – hogy „jó úton haladnak” azok az erőfeszítések, melyek a Fox hírtelevízió 12 napja elrabolt két újságírójának, Olaf Wiegnek és Steve Santaninak a szabadon bocsátására irányulnak.

Mahmúd Dahlan Fatah-képviselő, volt miniszter elmondása szerint jelenleg nem folynak tárgyalások palesztin nemzeti egységkormány megalakításáról. A Fatah egy másik vezetője elmondta a Haarec gázai tudósítójának, hogy „a jelenlegi feltételek mellett” a Fatahnak esze ágában sincs csatlakozni a kormányhoz. „Próbálja meg a Hamász megoldani a problémákat. Mi nem fogjuk helyettük elvégezni a piszkos munkát”, mondta.

Az Európai Unió külügyminisztereinek tegnap kellett határozniuk a Libanonba kiküldendő nemzetközi csapatok összetételéről. Massimo D”Alema olasz külügyminiszter ezzel kapcsolatban tegnap kifejtette, hogy ha sikerrel jár a libanoni ENSZ-misszió, akkor talán Gázába is ENSZ-csapatokat küldenek.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretes cikkek

Gyógyírt jelentene-e a kormányváltás?

Izraelben felerősödtek azok a hangok, amelyek a félsikerrel záruló libanoni hadjárat nyomán a felelősök megbüntetését és kormányváltást követelnek. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a változás nem feltétlenül hoz jobbat. Egyikük ezt egy régi vicc felemlítésével szemléltette: Az őrmester közli a hat hete lövészárkokban gyakorlatozó katonákkal: „Van egy jó és egy rossz hírem. A jó hír, hogy holnap alsónadrágot válthattok. A rossz hír, hogy egymás között fogjátok őket váltani”.

Kepecs Ferenc

Comments are closed.