Forrás: NOL

NOL * Malinás Krisztina * 2006. augusztus 11.

Az ötödik Vidor Fesztivál ismét a derűt, a vidámságot ünnepli szeptember 1. és 9. között Nyíregyházán. A derűfieszta immár összművészeti eseménysorozattá nőtte ki magát, így nem csak színházi előadások, de közönségkedvenc filmvígjátékok is versenyeznek majd egymással, lesz Salvador Dali és Rippl-Rónai-kiállítás és egyedülálló világzenei koncertáradat is.

Nyíregyháza megpályázta A kultúra magyar városa 2006 címet, amivel ugyan pénz nem jár, de utána bele lehet írni a titulust minden egyéb pályázatba. A település vezetése meg is tesz mindent, hogy megfeleljen a címnek és ezzel együtt lerombolja a várossal kapcsolatos tévhiteket. Ugyanis, ahogy Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere elmondta, egy felmérés alapján az országban két dolgot tudnak, vagy inkább vélnek tudni a városról: nagy a munkanélküliség és van egy állatpark. Az állatpark megléte stimmel, sőt, ahogy a városvezető fogalmazott, Kelet-Európa legszebb és legkülönlegesebb állatparkjával büszkélkedhet a város. A munkanélküliség pont olyan mértékű, mint Kaposváron, ami ugye a Dunántúlon van. Amely országrésznek egyáltalán nem olyan rossz a híre, mint Kelet-Magyarországnak.

De a nyárvégi nyíregyházi pezsgésről essen minél több szó! Először is, augusztus 16 és 21 között rendezik meg a városban a VI. Cantemus Kórusfesztivált, amely 1994 óta kétévente ünnepli a karéneklést. Idén 9 ország 22 együttese érkezik, ami több, mint 800 énekest jelent. Ők mind együtt énekelnek majd a gálaműsorban, a koncertsorozat záróaktusaként. Az összkar ősbemutatót tart az augusztus 20-ai záróestén: Kocsár Miklós erre az alkalomra írt művét zengi 800 fiatal. Az pedig, amikor nigériai, izraeli, észt, cseh, görög és spanyol karok együtt éneklik a magyar fiatalokkal Kodály Magyarokhoz című művét, valószínűleg megismételhetetlen élmény lesz!

A nemzetközi fesztiválra érkezik három japán kórus is. A távol-keleti országban visszatérő vendég a nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád, eddig 15-ször turnéztak ott, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A karmester szerint Japánban valószínűleg többen tudják, hogy mi az a Cantemus, mint Magyarországon! A fesztivál több helyszínen zajlik, több kis falu templomában és a tokaji Régi Zsinagógában is zeng majd az énekszó. Ez utóbbi koncertet a nyíregyháziak, a japán Takatsu és Tamatomo, illetve az izraeli Kolot Misgav Vegyeskar fogja tartani és ez lesz a zsinagóga avatása is. Felújítják az épületet, a koncert előtti napra várható az építkezés befejezése.

A kórusfesztivál végeztével, amikor is a nézők “csak” hallgatták a karokat, jöhet a hangos nevetés időszaka! A Vidor Fesztivál, amely a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, a látszólag könnye(de)bb műfajok felvonultatása. Nevettetni egyáltalán nem könnyű, valószínűleg ugyanolyan színészpróbáló feladat, ha nem nehezebb, mint a könnyfakasztás. A közönség láthatja Csiky Gergely Buborékok című művét Jordán Tamás rendezésében, a Vidám Színpadról a Vidám Kísértetet, és lesz egri előadás, Georges Feydeau darabja, A hülyéje, illetve zalaegerszegi is, a Magyar zombi, Tasnádi István darabja. Ezeken kívül hét kamaradarab is színpadra kerül, köztük az Örkény Színház Az üvegcipője és a Thália Színház Beszélő fejek előadása is. A darabokat szakmai és kisorsolt civilekből álló zsűri bírálja, az idei elnök Szinetár Miklós. Kilenc elismerést osztanak, köztük a Dottore-díjat a legjobb előadásnak, a legjobb színész Arlecchino-, míg a legjobb színésznő Colombina-díjat kap. Az utóbbi egy évben bemutatott magyar filmvígjátékokból a nézők választanak legjobbat, mely Hyppolit-díjas lesz.

A szervezők fergeteges kísérőprogram-sorozatot állítottak össze, lesz kiállítás Salvador Dali meseillusztrációiból és Rippl-Rónai József grafikáiból. Fotófogyatkozás és Wahorn-kiállítás, sorolni is sokáig tart. A fesztivál rendezői fontosnak tartják, hogy a nevetés ünnepén mindenkinek jusson a jóból, ezért ingyenessé tettek jó néhány programot. Az országban egyedülálló világzenei koncerttömkeleg várja a Kossuth térre érkező helyieket és a többieket. Fellép, többek között, az egyszerűen csak az afrikai zene királyának tartott Salif Keita, aki eddig csak egyszer koncertezett nálunk. A Zöld-foki Szigetekről érkezik Lura, akit a Cesaria Evora által népszerűvé tett morna műfaj nagy tehetségének tartanak. Lesz flamenco a francia Juan Carmonával, salsa a kolumbiai Yuri Buenaventurával, kubai zenei fieszta Eliades Ochoával a Buena Vista Social Clubból és észak-afrikai arab zene a tunéziai Ghalia Benalival. Meg persze magyar előadók, a teljesség igénye nélkül: Palya Bea, Snétberger Trió, Ladánybene, Lajkó Félix és lehet kacsázni a Kistehén Tánczenekarral. Folytathatnám a felsorolást még néhány oldalon keresztül! Az utcaszínházat még nem is említettem …

Nyíregyháza nem igazán van eleresztve sokcsillagos szállodák terén, de ahogy Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház és a Vidor Fesztivál igazgatója fogalmaz: “A csillagok számát pótolja az emberek szemében a csillogás!” Bármennyire giccses is ez a kijelentés, valószínűleg hihetünk neki ekkora kavalkád láttán.

Megéri a nyarat Nyíregyházán búcsúztatni nevetéssel, kacagással, mosollyal, röhögéssel, vigyorral, vihogással, derüléssel és természetesen tapssal. Mindenkinek érjen fülig, vagy tovább, a szája!

(nol)

Comments are closed.