Forrás: Népszava

Kihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost XVI. Benedek pápa szombaton a Vatikánban – jelentette be a katolikus egyház hivatalos honlapján a vatikáni sajtószolgálat. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönetet mondott a pápának azért, hogy engedélyezte a második világháborúban vértanúhalált halt Salkaházi Sára boldoggá avatását. A magyar bíboros beszámolt a katolikus egyházfőnek a boldoggá avatás előkészületeiről – a szertartásra szeptember 17-én kerül sor a Szent István-bazilikában. XVI. Benedek nagyon fontosnak ítélte e boldoggá avatás lelki hatásait. (Salkaházi Sára szociális testvért boldoggá avatási dekrétumát áprilisban írta alá a pápa.A világháború legnehezebb utolsó hónapjaiban üldözött zsidók, nők és gyermekek százait rejtegette budapesti rendházában. Salkaházit, miután feljelentették, a nyilasok az általa bújtatottakkal együtt a Duna-partra hajtották és ott kivégezték 1944 decemberében, 45 éves korában.) Erdő Péter köszönetet mondott emellett a pápának a két új magyar püspök kinevezéséért is.

Salkaházi Sára boldoggá avatásával egy napon kerül sor egy másik egyházi személyiség, Mosé Tovini boldoggá avatására, az olaszországi Bresciában. A boldoggá avatási szentmiséket tavaly óta nem a katolikus egyházfő celebrálja.

A Vatikánban nyilvánosságra hozták XVI. Benedek pápa harmadik negyedévi programját. Egyben megerősítették azokat a korábbi bejelentéseket, amelyek szerint a katolikus egyházfő ez idő alatt Spanyolország, majd Bajorország vendége lesz. A július 1-i konzisztóriumon négy szentté avatásra kerül sor.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.