Forrás: MNO

Újabb Wass Albert kötetekkel jelentkezik a Kráter Műhely Egyesület

2006. június 8. 7:04

MNO-összeállítás

Több mint ezer író-olvasó találkozó és közel 300 új kiadvány várja az érdeklődőket a ma kezdődő 77. Ünnepi Könyvhéten. A gazdag kiadói kínálat mellett számos irodalommal kapcsolatos rendezvényt, koncertet és felolvasást tartanak június 12-ig. A Magyar Rádió csaknem 60 órás élő közvetítéssel készül az ötnapos rendezvényre.

Soha nem látott kiterjedésű könyvhétnek nevezte a június 8-12-e között zajló fesztivált Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) vezetője. A könyves mustrán összesen 298 új kiadványt mutatnak be. Az eseményt a hagyományos központi helyszínen, a Vörösmarty téren nyitják meg, ma délután négykor Parti Nagy Lajos író közreműködésével.(Idén nem lesznek pavilonok a Szent István téren, a kerületi önkormányzat most is késett az engedélyre vonatkozó döntéssel, ezért a szervezők visszavonták helyigényüket.)

Az ünnepi könyvhét gondolata 1927-ben született a neves zsurnaliszta és művészettörténész Supka Géza ötletéből. Első alkalommal két évvel később rendeztek könyvfesztivált a budapesti Vörösmarty téren, az idén 77. életévébe lépett sorozat pedig szinte példanélküli Európában és a világon is.

A könyvfesztiválra – amellyel együtt tartják az 5. Gyermekkönyvnapokat is – az Európa Könyvkiadó összesen 15 új könyv megjelenését időzítette, köztük Szabó Magda Békekötés címmel megjelenő összegyűjtött hangjáték-válogatását. Történelmi kiadványaik közül a kiadó nagy várakozással tekint a magyar-amerikai John Lukacs Hitler és Sztálin – 1941. június című munkájára, valamint a fővárosban élő brit Bob Dent Budapest-1956 című könyvére, akárcsak Kovács Istvánnak a XX. századi lengyel történelemről szóló Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című alkotására.

A Magvető Kiadó Esterházy Péter a közelgő labdarúgó világbajnokság okán külön aktualitással rendelkező Utazás a tizenhatos mélyére című kötete mellett Darvasi László A titokzatos világválogatott című könyvét jelenteti meg. Líraibb kiadványok Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című versválogatása, vagy Tóth Krisztina Vonalkód címmel megjelenő novelláskötete.

A Kráter Műhely Egyesület újabb Wass Albert-könyvekkel jelentkezik. Az erdélyi magyar népművészet című kötetet az író a 80-as években állította össze, és az erdélyi népművészet főbb vonalait és irányait vázolja fel. A Kard és kasza című remekművében pedig saját ősi nemzetségének állít emléket.

A Kráter gondozásában lát napvilágot Zas Lóránt Vagyok a költő című kötete, ez a válogatás az emigráns poéta több évtizedes munkájának foglalata. Gyurkovics Tibor két kisregénye, az Isten nem szerencsejátékos és a Szolgálat több mint húsz év után újra egy kötetben jelenik meg. Az újdonságok között szerepel Kővári Béla Magyar holokauszt című munkája is, a Brijanszkban mártírhalált halt Kővári jegyzetei hatvan év után kerültek elő.

A könyvfesztivál apropóján a fővárosban más helyszíneken is szerveznek programokat: Óbuda főtere mellett a Liszt Ferenc téren, a Ráday utcában, valamint a Móricz Zsigmond körtéren is lesznek irodalommal kapcsolatos rendezvények, koncertek, felolvasások, dedikálások és közönségtalálkozók.

A Vörösmarty téri pavilonok között a Magyar Rádió több mint félszáz munkatársa csaknem 60 órás élő közvetítéssel készül az ötnapos rendezvényre. A rádió két színpadán folyamatosan hallható a kortárs magyar irodalom egy-egy képviselőjének előadása illetve kulturális műsorok beszélgetései.

A “Szép Magyar Könyv 2005” verseny elismerései mellett a minőségi könyvesboltok Hermész-díját, valamint első ízben az Artisjus irodalmi díjait és ösztöndíjait és a Gara Arnold grafikai pályázat díjait is átadják.

(Forrás: Info Rádió, Híradó, MNO)

Comments are closed.