Forrás: Origo

Oroszország vissza akarja szerezni a Kalasnyikov géppisztoly gyártásának ellenőrzését szerte a világon, és Magyarországon közel áll ehhez, mondta az orosz Rosoboronexport fegyverkiviteli monopólium vezérének főtanácsadója, Nyikolaj Svec pénteken egy moszkvai sajtótájékoztatón, amelyen a 87 éves konstruktőr, Mihail Kalasnyikov is jelen volt.

Sláger a fegyverpiacon

Jelenleg tizenegy országban gyártják a Kalasnyikov különböző változatait engedély nélkül, és félszáz cég kínálja teljesen jogtalanul, ennek véget kell vetni, mondta Svec. A könnyűfegyverek illegális, engedély nélküli kereskedelme évi 2 milliárd dollár a világon, és ennek a 80-90 százalékát a Kalasnyikovok teszik ki, közölte becslését korábban a Rosoboronexport.

Az első, AK-47-es modell 1947-es bevezetése óta a Kalasnyikov lett talán a legismertebb könnyűfegyver a világon. Nem utolsósorban a nemzeti felszabadító és gerillamozgalmak körében volt népszerű és az ma is, olyannyira, hogy bekerült az afrikai Mozambik nemzeti címerébe, és látható a libanoni Hezbollah gerillaszervezet zászlaján is.

Korábban a Szovjetunió 18 országnak, köztük a Varsói Szerződésben szövetséges országoknak adta át a gyártási jogot. Ezek a szerződések a szövetség megszűnésével érvényüket vesztették, de mivel nem tartalmaztak sem határidőt, sem mennyiséget, a gyártás tovább folyt, Magyarországon is, mondta Svec.

További tizenegy országnak, köztük Izraelnek, Svédországnak, Finnországnak, Jugoszláviának és a Dél-afrikai Köztársaságnak nem is volt engedélye soha, jelezte. A Kalasnyikovokból 1947 óta több mint százmillió készült, és változatait világszerte több mint 60 országban használják a hadseregek.

Nehéz az út a szabadalom megszerzéséig

Oroszországnak kétféle lehetősége van, hogy visszaszerezze a szellemi tulajdon jogát. Az egyik az, hogy szabadalmaztatja a géppisztolyt külföldi országokban, ezzel az udmurtföldi Izsevszki Gépgyár (Izhmash) foglalkozik. Ilyen nemzeti szabadalmat jegyeztek be 1997-ben Ukrajnában. A találmányt eurázsiai szabadalom oltalmazza a posztszovjet Független Államok Közösségében. Van már nemzeti szabadalom Törökországban, Szlovéniában és Kínában is, mondta Svec, míg az Izhmashnál telefonon közölték: a Kalasnyikov-szabadalmat 2003. október 7-én, 222414-es számon bejegyezték Magyarországon.

A nemzeti szabadalom azt jelenti, hogy a kiadó állam maga gondoskodik a benne foglalt szellemi tulajdonjogok védelméről, jegyezte meg Svec, aki szerint a Kalasnyikov jogvédelmének másik módja, hogy új szerződésekbe foglalnak bele ezt szavatoló passzusokat. A Rosoboronoexport ma már kizárólag ilyen megállapodásokat köt, mondta.

Az orosz és a magyar kormány tavaly februárban olyan úttörő megállapodást írt alá a Magyarországon szovjet licencek alapján folyó fegyvergyártás és -javítás szabályozásáról, amely az érintett vállalatok közötti megegyezéseket irányoz elő, jegyezték meg moszkvai megfigyelők.

Az igazságügyi és védelmi tárcák, valamint a Rosoboronoexport, az izsevszkiek és a magyar gyártó cég között nagyon eredményes tárgyalások folytak a Kalasnyikov oltalmának érvényesítéséről, és egy előzetes megállapodás már alá van írva, nyilatkozta Svec. A megállapodás az Izhmash és a magyar partnercég között jött létre, mondta, de ez utóbbit nem nevezte meg.

Magyarországon korábban a FÉG gyártott Kalasnyikov mintájú lőfegyvereket. A Fégarmy Kft. felszámolása tavaly januárban kezdődött, tavaly májusban teljesítette utolsó megrendeléseit, majd jogutód nélkül megszűnt. Svec szerint a legális gyártáshoz még „teljes értékű szabadalom” szükséges.

A feltaláló már feladta

Miközben Oroszország megpróbálja visszaszerezni a márkajogot, a feltaláló maga, Mihail Kalasnyikov már rég feladta az efféle próbálkozásokat, és más módon profitál a világhírnévből: esernyők, bicskák, órák, golfütők viselik a nevét, és főleg kétfajta vodka hoz pénzt számára, amelyeket ugyancsak róla neveztek el.

Az idős Kalasnyikov – aki újabban világjáróvá lett, éppen most érkezett vissza Kubából – a sajtóértekezleten nem igazán emlékezett már arra, hogy néhány éve Magyarországon is járt. Szavaiból kitűnt, hogy már nem bánja, ha találmányát másutt jogtalanul gyártják, csak az bántja, ha rontanak rajta, de annak még örül is, ha tökéletesítik. – Ez azonban ritka, az igazi Kalasnyikovok ma is Oroszországban készülnek – vélte.

Lehet, hogy Nyugaton milliárdos lett volna, jogdíjat kapva minden egyes legyártott Kalasnyikov után, „és akkor a 85. születésnapomra végül elkészült izsevszki múzeum sem épült volna hét évig” – ismerte el a feltaláló, de hozzátette: akkor viszont nem lenne a bronz mellszobra sem, amelyet már 1958-ban felállítottak altáji szülőfalujában, és amelyre szemlátomást nagyon büszke.

(MTI)

Comments are closed.