Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 22.

Izraeli határőrök csapnak össze a határkerítés ellen tiltakozó tüntetőkkel Kép: REUTERS – Oleg Popov

Tovább súlyosbodik a Hamasz-kormány pénzügyi válsága, az Európai Unió Izraelre mutogat, mint a krízis fő okára. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hivatalos látogatásra hívta Ehud Olmert izraeli kormányfőt. Franciaország, EU-egyeztetésre hivatkozva nem adott beutazási vízumot egy Hamasz-miniszternek. (Ismeretes, az EU, az USA terrorszervezetnek tartja a palesztin kormányt alakított Hamaszt.) Izrael részben újra megszállhatja a Gázai övezetet, ha nem szűnnek meg az onnan kiinduló, Izraelre mért rakétacsapások, jelezte a dél-izraeli katonai körzet parancsnoka.

Abbasz palesztin elnök úgy próbálja áthidalni a Hamasz-kormányt fenyegető pénzügyi csődöt, hogy javasolja a Nyugatnak: a kormánynak szánt, most visszatartott segélyeket utalják az elnöki hivatalhoz. Javaslatára, amit eljuttatott a palesztinok két legfőbb anyagi támogatójához, az Európai Unióhoz és az USA-hoz, eddig nem kapott választ. Abbasz tegnap európai és közel-keleti pénzkérő körútra indult, egyben felveti a felkeresett politikusoknak, tartsanak a közel keleti rendezést, az „útitervet” előmozdító nemzetközi tanácskozást. A Hamasz-kormány eddig nem kommentálta az elnöki kezdeményezést, feltehetően azért, mert a terrorszervezet elvet minden Izraellel kapcsolatos megállapodást.

Az Európai Unió illetékesei szerint nem az EU, hanem a vám- és adóbevételek átutalásának leállításával Izrael a fő oka annak, hogy a segélyek egy részének kimaradása súlyos gondot okoz a palesztinoknak. (A Nyugat azért nem folyósítja a segélyek egy részét, hogy rákényszerítse a Hamasz-kormányt, ismerje el Izrael jogát a létezésre, mondjon le az erőszakról és tartsa tiszteletben a korábbi megállapodásokat.)

Ariel Saront vélhetően félrekezelték, állítja az izraeli tévé második csatornája, jeruzsálemi orvosokra hivatkozva. Az első, könnyebb agyvérzési rohama után vért hígító készítményt kapott, amely, feltételezések szerint kiválthatta a január elején történt második, súlyos kimenetelű rohamot, amely kómába sodorta a politikust. A világhírű Hadassza kórház, (ahol Saront kezelik) cáfolta az állítást.

Comments are closed.