Forrás: Népszava

23 éve ez a nap világszerte a műemlékeké, az épített örökségé. Ebben az esztendőben a műemlékek megóvására és ápolására kívánja felhívni a figyelmet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága. E gondolat jegyében a Világnapon délelőtt Budapest forgalmas, városképi szempontból kiemelkedő jelentőségű részein a budapesti város- és örökségvédők, középiskolások és önként jelentkezők csoportjai a különböző műemlékek felületét elcsúfító graffitiket, firkákat és falragaszokat távolítják el.

Az Andrássy úton – az Oktogon és a Hősök tere között – a kandeláberek tisztítására délelőtt kerül sor, a Városligetben a Széchenyi fürdőnél Zsigmondy Vilmos szobrát és a Leányalakos ivókútat tisztítják meg az aktivisták. A Lánchíd budai oldalán pedig a lábazat és a gyalogos aluljáró tisztul meg.

Varga Kálmán a KÖH elnöke a Népszavának elmondta, az utcai hepeninggel az a céljuk, hogy a műemléki világnap üzenete egy szűk szakma határán túl, a legszélesebb közönségig eljusson. Hiszen – érvelt az elnök – a műemlékek mindennapjaink részesei, megóvásuk mindannyiunk feladata. Varga Kálmán elmondta, sikerként értékeli, hogy az utóbbi években egyre nagyobb közfigyelem övezi a műemlékügyet. Kiemelte, hogy hivatásos szakembereken kívül a civil szféra is aktivizálódott. Példaként említette az Óvás! nevű szervezetet, amelynek nagy szerepe volt például az egykori pesti zsidónegyed megvédésében. Ennél is örvendetesebbnek nevezte az elnök, hogy a lakosság szélesebb köreiben nő a műemlékekkel kapcsolatos elfogadottság. Felmérések szerint az emberek korábban nem tartották fontosnak, hogy szűkebb lakókörnyezetükben találkoznak-e az épített örökség emlékeivel. A műemlék épületek lakói, használói is inkább teherként élték meg ingatlanuk műemlék voltát. Az elnöktől megtudtuk, a KÖH az elmúlt három és fél évben mintegy ötszáz épületet nyilvánított műemlékileg védetté. Robbanásszerű a növekedés, ha figyelembe vesszük, hogy 2003 előtt évi 15 újonnan védett épület volt az átlag.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS ma délután tudományos ülést tart a VÁTI Kht. Dokumentációs Központjában (Budapest XI. Budafoki út 59), melynek témája az ipari örökség. Elsőként Fejérdy Tamás elemzi az ipari örökség védelmének, hasznosításának kérdéseit. Rozmann Viktor a Szivattyútelepekről és a káposztásmegyeri vízműről, Bende Csaba Ferihegy I. és a budaörsi reptér művészeti értékeiről beszél majd, Lázár Antal pedig a II. világháború utáni ipari építészetet elemzi.

A Vműemléki világnapra megjelenik a Magyarország műemlékjegyzéke című kiadvány következő két kötete: Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megye. A mai programokat 17.30 és 19.00 óra között az érdeklődő nagyközönségnek szervezett „műemléki” séta zárja be, amelynek világnapi témája: A XIX. századi „iparváros” – a Bakáts tér környéke. A sorozatot és ezen belül a világnapi sétát is az ICOMOS Kulturális Turizmus Bizottságának tagjai vezetik. A Világnap programjához csatlakozik a veszprémi Magyar Építőipari Múzeum, a nap eseményei sorában lesz a veszprémi vár szobrainak letisztítása, a várfeljáró és Benedek-hegy kandelábereinek tisztítása, mázolása, a Hősök kapuja mögötti millenniumi díszkút rendbe tétele.

KERETBE

Újjászületett kálvária

Húsvét vasárnap adták át az Epreskertben Mayerhoffer András felújíott kálváriáját. Pest-Buda első kálváriáját az 1740-es években építették fel a józsefvárosi Kálvária téren, kegyes adományból. A kutatás mai álláspontja szerint a mű a híres barokk mester, Mayerhoffer András alkotása. Ez a magyarországi, sőt közép-európai összehasonlításban is páratlannak mondható műemlék 1893-ban Stróbl Alajos kezdeményezésére került át, kövekre szétbontva, újra felállítva az Epreskertbe. Restaurálását, teljes rekonstrukcióját 2002. decemberében kezdeményezte a Budapesti Városvédő Egyesület a Barokk Kálváriákért Alapítvány létrehozásával.

Hamvay Péter

KERETBE

Szakmai eilsmerések a műemléki világnapon

A műemlékvédelemért – Forster Gyula díjat Granasztóiné Györffy Katalin művészettörténész, Komárik Dénes, a művészettörténeti tudományok doktora és Vukov Konstantin okleveles építészmérnök, műemléki szakmérnök kapja. A Forster Gyula emlékéremet Csóka Gáspár OSB házfőnök, gimnáziumi igazgató, Fűrészné Molnár Anikó történész, múzeumigazgató, Kapássy Ferenc esperes, érseki tanácsos, Majdán Béla történész, Vízi György, a Műemléki Kutatás és Kézművesség Hálózata – Porta Speciosa Közhasznú Egyesület elnöke és Szabó Mihály Borsi polgármestere veheti át.

A régészeti örökség védelméért – Schönvisner István díjban Bajusz István régész, egyetemi tanár (Kolozsvár) és Holl Imre régész részesül. A Schönvisner István emlékéremet: Emődi János előadóművész, történész, Lakatos László, a Tisza-Limes Ingatlanforgalmazási és Vállalkozási Kft. ügyvezetője, Frankovics Tibor, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága technikai és műszaki bázisának vezetője, V. Fodor Zsuzsa történész, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetője kapja.

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS magyar tagozata 2005-ben alapította a Citromdíjat, melyet a legsikertelenebb új beépítés, a legtökéletesebben félresikerült helyreállítás, vagy a legmeggyőzőbb álműemlék kapja. Ezúttal három műemlék „érdemelte ki”, a gávavencsellői Dessewffy kastély, a budapesti Király u. 40. számú lakóház és a kecskeméti Malom Center

(Népszava)

Comments are closed.