Forrás: Népszava

Harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten április 20-22-között a Madzag Filmnapokat. A korábbi években nagy érdeklődéssel kísért rendezvénynek idén a Bem Mozi ad helyet. A 2003-ban létrejött Filmnapok célja, hogy fórumot biztosítson a régió fiatal filmesei számára, ahol bemutathatják filmjeiket, megismerkedhetnek egymással, tájékozódhatnak a térség filmiparának helyzetéről, kooprodukciós törekvésekről, valamint azokról a forgalmazási lehetőségekről, melyek elérhetővé teszik számukra az Európai Unió közönségét. Idén elsősorban első filmes rendezők munkáit mutatja be a rendezvény, a hazai alkotásokon kívül érkeztek filmek Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, Szlovéniából és Romániából. A Madzag Filmegylet tagjainak legújabb munkáit is láthatják a nézők, így Hajdu Szabolcs, Török Ferenc, Groó Diana, Miklauzic Bence, és Pálfi György új filmjeit. A fesztivál zárónapján az idei filmszemle fődíjas filmje, a Taxidermia látható.

A filmekez beszélgetések és koncertek követik, fellép a Csókolom és a Szilvássy Gipsy Band. (Népszava)

Önindító az acb Galériában

Braun András festőművész Önindító/Self-Starter című kiállítása április 20-án nyílik és május 26-ig látható az acb Kortárs Művészeti Galériában Bp. VI. Király utca 76.). Braun András az 1990-es évek közepén alakította ki sajátos, egyéni stílusát, a geometrikus elemekből és struktúrákból álló, telített színekből építkező műveit. A 37 éves művész festményei megtalálhatók a Ludwig Múzeumban, a Kortárs Művészeti Intézet és a Szombathelyi Képtár gyűjteményében. Festményei bekerültek több hazai és külföldi magángyűjteménybe is. (MTI)

Könyv a zsidónegyedről

Séták – A zsidó negyedben címmel jelent meg Budapest műemlékekben gazdag, különleges hangulatú negyedéről egy kézbesimuló kis kötet a Vince Kiadó gondozásában. Bächer Iván előszavát követően az archív és mai fotókkal pazarul illusztrált könyv szinte házról-házra vezet végig az építészeti szépségek és történelmi múlt

útjain, megkülönböztetett figyelemmel a templomokra, emlékhelyekre, s a mindennapi élet jellegzetes színtereire. A térképekkel ellátott könyv – akárcsak a sorozat korábbi darabjai – a magyar mellett angol nyelven is közreadja a képekhez készült hangulatos és informatív szövegeket. A hasznos információkat is tartalmazó szép kiadványt Várnai Vera szerkesztette. (Népszava)

Comments are closed.