Forrás: Magyar Hírlap

Húsvéti hagyományok magyarországon és világszerte

Húsvétkor Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a keresztény világ, a zsidóság az Egyiptomból való megszabadulását ünnepli. Idehaza a politikusok azt ígérik, nem kampányolnak a következő három napban.

Húsvéti locsolkodás Hollókőn. A népszokást ősi pogány termékenységi rítusokból vette át a kereszténység (fotó: Reuters – Balogh László)

Kampánymentes húsvétot hirdettek a pártok, mégsem valószínű, hogy az ünnep alatt teljesen szünetelni fog az emberek győzködése, egy héttel a parlamenti választások sorsdöntő második fordulója előtt.

Az MSZP nem kampányol a négy nap alatt, azt szeretné, ha békés és családias hangulatban telne a húsvét – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke. „Azt szeretnénk, ha ez a két forduló közé eső ünnep valamennyiünk ünnepe, hívőknek és nem hívőknek, határon innen és túl élőknek, a bármelyik párthoz tartozóknak, a jobboldalra vagy a baloldalra szavazóknak is, azoknak is, akik az árvíztől nem szenvednek, és azoknak is, akik az árvíz ellen küzdenek, egy békességes hétvége lenne” – jelentette ki. Megemlékezett arról is, hogy a zsidók most ünneplik a pészahot, és április 15-e a holokauszt emléknapja is.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánt mindenkinek. Közleményében arra kérte a pártokat és a képviselőjelölteket, hogy „az ünnepek végéig ne kampányoljanak, tekintsenek el a politikai csatározásoktól, egymás sértegetésétől, kritizálásától”.

Amikor az államfő úgy írta ki a választásokat, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe a két forduló között lesz, több elemző úgy értékelt, hogy ez az egyházakkal hagyományosan szoros kapcsolatot tartó jobboldali pártoknak kedvez. Hogy az idén is előfordul-e, hogy közvetlenül vagy áttételesen a szószékről próbálják mozgósítani a konzervatív szavazókat, egyelőre csak találgatni, legfeljebb sejteni lehet. Az is kérdéses, hogy a koalíció vasárnapi sikere és Orbán Viktor visszalépése után mekkora hatásuk lehetne az esetleges politikai tartalmú prédikációknak.

A Fidesznek kínos az az első forduló előtt kipattant eset, amikor a párt egyik kecskeméti jelöltje „nyilvános színvallásra” akart rábírni egy helyi plébánost. A nem cáfolt sajtóértesülések szerint Horváth Zsolt személyesen kereste fel a katolikus papot, és felszólította a nagyobbik ellenzéki párt melletti nyilvános kiállásra. A pap ezt elutasította, mondván: nem politizál, neki mindkét oldal hívei fontosak. A beszélgetést egy újságíró diktafonja rögzítette. A történteket azóta Dávid Ibolya, az MDF elnöke is felrótta a Fidesznek, és bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort. A pártelnök erre az Indexnek nyilatkozva így reagált: „A plébános úrtól mindenképp elnézést kérünk, ha valami probléma vetődött fel. Én egyébként az ügyet nem ismerem.” Az érintett körzetben egyébként a koalíció jelöltje végzett az élen az első fordulóban, Horváth szoros versenyben a második lett.

A kampánymentes húsvétra tett ígéret alól a szocialista-szabad demokrata koalíció politikusai is könnyen találhatnak kibúvót. A Tisza áradása ugyanis kézenfekvő alkalom arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány más tagjai az ünneptől függetlenül, de mégis az ünnep napjaiban szerepeljenek a médiában.

MH-összeállítás

Comments are closed.