Forrás: Népszava

Idén ötödik alkalommal emlékezünk április 16-án a magyarországi holokauszt áldozataira. A Holokauszt Emlékközpontban 2006. április 16-án 17 órakor mécseseket gyújtanak és köveket helyeznek el az újabb nevekkel bővülő áldozatok emlékfala előtt, a fiatalabb generációk felelősségére pedig Kovács Tamás történész hívja fel a figyelmet majd az egybegyűltek előtt. A budapesti megemlékezés vasárnap este 7 órakor az Élet Menete Alapítvány fáklyás felvonulásával folytatódik, amely a Margit-híd pesti hídfőjétől indul.

A Holokauszt Emlékközpontban két héten át tartanak az emléknaphoz kapcsolódó programok. Április 20-21-én rendhagyó ismeretterjesztő programokon vehetnek részt a Páva utcai intézményt felkereső iskolás csoportok. A diákok a Jogfosztástól népirtásig címet viselő kiállítás megtekintésén túl találkozhatnak túlélőkkel és embermentőkkel, beszélgethetnek a zsidó kultúráról, illetve a kirekesztés és a diszkrimináció problémáiról. A gyerekek részt vehetnek továbbá a filmklub előadásain és délutánonként 15 órától 60 perces irodalmi felolvasást hallgathatnak meg, egy-egy holokauszt túlélő író vagy költő művéből, esetenként az alkotó jelenlétében.

A tanárok számára a Holokauszt Emlékközpont múzeumpedagógus munkatársai módszertani tárlatvezetéseket tartanak öt alkalommal.

2006. április 22-én szombaton a Holokauszt Emlékközpont konferenciát rendez tanárok és a holokauszt témájával foglalkozó értelmiségiek számára.

A reggel 10 órakor kezdődő rendezvényen szó esik majd a projektmunkáról, a múzeumpedagógiáról a diákok helytörténeti kutatómunkájáról. Előadást tart az Egyesült Államokban élő Robert Fisch író, képzőművész, aki arról beszél majd, hogyan küzdhet a művészet a diszkrimináció ellen. Az előadások témája érinti még a kisebbség és a többség kapcsolatát, bemutatkoznak azok a fiatal roma oktatók, akik korábban tárlatot vezettek a „Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában” című időszaki kiállításon. Később Karsai László történész a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetben látható, új holokauszt történelmi kiállítást veti össze a Páva utcában megnyílt, állandó kiállítással. A konferencia két, külföldön élő magyar kutató előadásával zárul. A szakemberek a régi és a mai antiszemitizmus szemiotikájáról beszélnek majd. A programok díjmentesen látogathatók.

(Népszava)

Comments are closed.