Forrás: Magyar Hírlap

Szóról szóra

„Ön keresztény emberként felelettel tartozik Istennek mindazokért, akiket képvisel, s akiknek sorsát döntésével befolyásolja. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy kormányváltás, amelyre hazánknak nélkülözhetetlenül szüksége van, csakis a jobboldali politikai pártok teljes egységével, összefogásával lehetséges. Ön ennek megbontója. Lelkiismeretben vállalhatja-e ennek terhét?” (Részlet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökségének Dávid Ibolyához intézett leveléből, MTI, április 13.)

Hagyjuk a morfondírozást, hogy néhány értelmiségi vagy az orvosok egy része miért tartja fontosnak tudatni keresztény mivoltát, ami éppúgy fosztóképzőként funkcionál, mint hajdan a szocializmus elé helyezett demokratikus, emberarcú stb. szavak. Egy értelmiségit, egy orvost, egy péket az elvégzett munkája szerint szokott megítélni az ember; az elszúrt hasműtétet, a keletlen kiflit nem menti, hogy létrehozója buddhista, zsidó, keresztény vagy ateista.

Az értelmiségi jó munkájának ráadásul fontos mutatója, hogy gondolkodása nyílt, és akkor sem beszél zöldségeket, ha a valóság nem az ő szimpátiája szerint alakul. Istent nem rángatja bele politikai döntésekbe, mert azzal keresztény voltát is megkérdőjelezi, elvégre akkor egy pártoskodó Istenben hisz, vagy abban, hogy ő maga, a földi halandó kifürkészheti, sőt befolyásolhatja a Teremtő akaratát.

Az értelmiségi ember sohasem nyájember. Abban is különbözik műveletlenebb felebarátaitól, hogy képes fölfogni a szavak értelmét.

Megérti például, hogy Dávid Ibolya éppen azért nem fog össze Orbán Viktorral, mert a Fidesz az ő fogalmai szerint nem jobboldali, konzervatív párt, éppen ellenkezőleg: baloldali populista. Hogy ennek mekkora az igazságtartalma, pillanatnyilag hagyjuk. Képzeljünk inkább magunk elé egy Dávid Ibolyát, aki egy – szerinte – baloldali párttal készül összefogni a jobboldal egysége érdekében. Más szóval, szembemegy saját meggyőződésével meg azokkal az emberekkel, akiknek képviseletében valódi, hiteles jobboldalt akar létrehozni.

Ha a pékek szövetsége emiatt érzelmi zsaroló levéllel meg a lelkiismerettel hozakodna elő, sokan vállat rántanának, de a pékek úgysem tesznek ilyet. Értelmesebbek annál.

R. Székely Julianna

főmunkatárs

Comments are closed.