Forrás: Magyar Hírlap

Saron több mint öt évig volt Izrael miniszterelnöke

Jóváhagyta az izraeli kormány Ehud Olmert ügyvezető kormányfői kinevezését, miután a miniszterek Ariel Saront – száz nappal kómába esése után – hivatalosan is tartósan alkalmatlanná nyilvánították hivatala ellátására.

Saron január 4-én kapott agyvérzést, vagyis pénteken letelik a száz nap, amely után az izraeli törvények szerint hivatalosan is tartósan alkalmatlanná kellett nyilvánítani hivatala ellátására. Ezt a miniszterek tegnap jóváhagyták a kormány külön erre az alkalomra összehívott ülésén. Egyúttal egyhangúlag ideiglenes kormányfővé nyilvánították Ehud Olmertet, aki eddig is ellátta ezt a tisztet.

Izrael állam történetében első ízben kellett hivatala ellátására alkalmatlannak nyilvánítani kormányfőt – emlékeztetett internetes kiadásában a Haarec. Olmert hivatalosan a száz nap lejártakor, vagyis pénteken éjfélkor lesz ügyvezető kormányfő. A kabinet ülését azért tartották meg most, mert ma este kezdődik a zsidó húsvét.

Saron több mint öt évig volt Izrael miniszterelnöke, a 2001-es választáson győzte le először a munkapárti Ehud Barakot. Nem sokkal a második intifáda kirobbanása után lépett hivatalba, s az ország történetének egyik legzavarosabb időszakában volt kormányfő.

Nevéhez fűződik a gázai kivonulás és a belpolitikai élet felforgatása: az általa is alapított Likud elhagyása és a centrista Kadima létrehozása – írta a legnagyobb példányszámú izraeli napilap, a Jediot Ahronot. Decemberben még mindenki biztosra vette, hogy simán megnyeri a márciusra előre hozott választásokat is, így betegsége valósággal sokkolta az izraelieket. A Kadima és Olmert végül azzal az ígérettel nyert, hogy folytatja Saron politikáját, a győzelmük azonban sokkal kisebb arányú volt a vártnál.

Januári agyvérzése óta a 78 éves politikus több műtéten esett át, és várhatóan hamarosan átszállítják a jeruzsálemi Hadassza kórházból egy rehabilitációs intézetbe, vagyis tartós ápolására készülnek. Az orvosok változatlanul „súlyosnak, de stabilnak” mondják az állapotát, családtagjai és közeli munkatársai pedig még mindig bíznak abban, hogy egyszer magához tér.

MH

Comments are closed.