Forrás: Tűsarok

A nagyoperett-paródia stílusú barokk szinglikönyv szerzőjével pörög az Irodalmi Centrifuga április 13-án este héttől, a Centrál Kávéházban.

NAGY GABRIELLA

Nagy Gabriella költő, író, szerkesztő, kritikus, irodalomszervező

Könyvei

Vállalok bérbe sírni

(versek, Palatinus, 2000)

Idegen

(regény, Palatinus, 2003)

„Az Idegen egy nagyoperett. Áriákkal, betétekkel és ármányokkal, furfangokkal, temérdek szerelmi szenvedéssel. Ezt a stílust támogatja a történetbonyolítás, a stílus, a díszletezése, a bizonytalan korba stilizált nyelv, az érzelmi dinamika. Női Bűn és Bűnhődés: állandósult szorongás és lelkiismereti válság” – mondja Nagy Gabriella könyvéről Gordon Agáta, az Irodalmi Centrifuga egyik házigazdája. „Legjobb pillanataiban Austin és Gozsdu és Lehár meg effélékre emlékeztető szöveg. A könyv hősnőjének kevesebb jó pillanata van, mint Köves Gyurinak a Sorstalanságban!” – teszi hozzá.

Bódis Kriszta, a Centrifuga másik pörgetője úgy véli: „Nagy Gabriella Idegen című regénye egyszerre a férfi elvárásoknak való megfelelés és az ennek való megfelelés lehetetlensége is, az „ismerős” nő-szerep bomlásának pillanata, amit a szerző tudatos, dekandens-rokokó, lázadó nyelve zilál szét. A kísérlet tétje: lehetséges-e Psychét, Carment és Mária Magdalénát alakítani, és a szenvedély-nyelv formálása mentén a női objektum-pozicióból kilépni.”

Hogy mit szól mindehhez az Idegen szerzője, az kiderül 2006. április 13-án este hétkor a Centrálban.

Comments are closed.