Forrás: Népszava

Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű különleges alakulatok átvették kedden az ellenőrzést a Gázai övezet és Egyiptom határán. Nemzetközi és izraeli nyomás nehezedett Abbászra annak érdekében, hogy, vonja ki a határellenőrzést a januári választásokon győztes radikális Hamász szervezet által irányított belügyminisztérium hatásköréből.

„Ha Izraelben nem lesz nyugalom, Gázában sem lesz”, mondta Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, amikor tegnap Dan Haluc vezérkari főnök társaságában a Gáza környéki határvidékre látogatott. A folytatódó rakétakilövések miatt az izraeli hadsereg fokozta az ágyútüzet a Kaszem rakéták állítólagos kilövési térségeire. Mofaz szerint a palesztin szélsőségesek szándékosan sűrűn lakott területről lövik ki rakétáikat, ezért az izraeli tüzérek igyekeznek pontosabban célozni, még ha ezáltal nagyobb veszélynek teszik is ki a polgári lakosságot. Tegnap találat ért egy lakóházat Bejt Lahijában. A beomló falak között Adil Raden nyolcéves kislány életét vesztette és nyolc ember megsebesült. A kislány apja elmondta az izraeli állami rádióadó tudósítójának, hogy háza környékéről az ágyúlövés előtti órákban nem lőttek ki rakétákat. Egy izraeli gránát a közelben csapódott be, ezért családtagjait sietve a házba terelte – de ezzel váltotta ki a tragédiát, mert a következő gránát a házába csapódott. Dan Haluc vezérkari főnök mély sajnálatát fejezte ki a kislány halála fölött, de – mint mondta – „a palesztinok saját magukat okolhatják miatta”.

A hét eleje óta Ciszjordániában az izraeli hadsereg 90-nél több palesztint tartóztatott le. A palesztin kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult és követelte, hogy vessen véget az izraeli támadásoknak.

Simon Peresz volt kormányfő, aki a választásokon győztes Kadima párt listájának második helyezettje és miniszterelnök-helyettessé való kinevezése várható, több ízben kifejezte ellenkezését a „túl heves” izraeli katonai akciók miatt Gázában. Ehud Olmert miniszterelnökkel ellentétben, Peresz a Liebermann-vezette szélső jobboldali „Otthonunk Izrael” kormányba vonását is ellenzi. Egy másik törésvonalat a Kadima-pártban Cipi Livni külügyminiszter idézett elő, amikor az amerikai ABC TV-állomásnak nyilatkozva kijelentette, hogy különbséget kell tenni a civilek ellen irányuló palesztin merényletek és a katonák ellen irányuló akciók között. Az előbbiek emberiesség elleniek, az utóbbiakat „nem lehet terrorista akcióknak minősíteni, ha nem is tartom őket nemzetfelszabadító harcnak”. Livni izraeli tudósítóknak megerősítette, hogy az ABC pontosan idézte szavait.

Hivatalosan is „tartósan alkalmatlannak” nyilvánították hivatala ellátására a január 4-i agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron izraeli kormányfőt – közölte kedden az izraeli kormány. Száz nappal Ariel Saron miniszterelnök agyvérzése után a kabinet tegnap, a törvényes rendelkezések értelmében, ügyvezető miniszterelnökké nevezte ki Ehud Olmertot, akinek címe eddig ideiglenes kormányfő volt. A kinevezés pénteken éjfélkor, pontosan száz nappal Saron agyvérzése urán lép érvénybe. A választások után Mose Kacav elnök egyébként Olmertet bízta meg kormányalakítással. A politikus azonban csak kormánya bemutatása és annak kneszetbeli jóváhagyása után válik teljhatalmú miniszterelnökké.

Népszava online

Comments are closed.