Forrás: Magyar Hírlap

Az első számú koalíciós partner a baloldali Munkapárt

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Izraelben, arra készülnek, hogy megszakítsanak minden kapcsolatot a Hamasz vezette Palesztin Hatósággal.

A Munkapárt, a Sasz (12 képviselő), a Likud (12) és az Oroszországból bevándoroltakat képviselő radikális jobboldali Iszrael Beiteinu (11) delegációjával ültek tegnap tárgyalóasztalhoz a március 28-i választásokon győztes Kadima illetékesei, s ezzel megkezdődött a koalíciós egyeztetés. Mose Kacav államfő csütörtökön bízta meg hivatalosan az új kormány megalakításával a Kadima vezetőjét, Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnököt. A felkérést elfogadva Olmert kifejezte reményét, hogy a lehető leggyorsabban létrehozhat egy minél szélesebb támogatást élvező kormányt.

Az első számú koalíciós partner a baloldali Munkapárt, amelynek 19 képviselője van a százhúsz fős knesszetben (a Kadimának 29). A Haarec értesülése szerint Olmert arra kérte a Munkapárt képviselőit, hogy készítsék el azoknak a szociális törvényeknek a listáját, amelyeknek elfogadását a koalíció feltételének tekintik, valamint mondják meg azt is, honnan szereznének pénzt ezeknek a végrehajtására. A Munkapárt tárgyalócsoportjának vezetője, David Libai professzor szerint a koalícióalakítás alapelvei egyértelműek, különösen ami a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokat és a tervezett egyoldalú ciszjordániai kivonulást illeti.

A Munkapárt a lehető legszélesebb koalíciót szeretné, nem emel vétót egyetlen, a koalícióhoz csatlakozni óhajtó, arra alkalmas párt ellen sem. Hétfőn a Nyugdíjasok Pártjával (7), az Egyesült Judaista Tóra (6) és a baloldali Merec (5) párttal folytatódnak a tárgyalások. A tárcák elosztására vonatkozó alkudozások az április 16-tól 19-ig tartó zsidó húsvét után kezdődhetnek el. Szakértők hosszú, válságokkal nehezített megbeszéléssorozatra számítanak.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint kedden nyilvánítják hivatalosan kormányzásra állandóan képtelennek a három hónapja kómában fekvő Ariel Saron izraeli miniszterelnököt.

Izrael közben arra készül, hogy megszakítson minden kapcsolatot a Hamasz vezette Palesztin Hatósággal, legalábbis ezt javasolja a biztonsági kabinet, amely szerint a palesztin kormányt ellenséges entitássá kell nyilvánítani. Ez azt jelentené, hogy nem tárgyalnak a mérsékelt Mahmud Abbasz elnökkel sem.

MH

Comments are closed.