Forrás: Népszava

Olyan holokauszt-túlélőket keres Magyarországon a Simon Wiesenthal Központ, akik igazolni tudják, hogy a népirtással gyanúsított, jelenleg Melbourne-ben élő Polgár Lajos vezetése alatt is kínzásokat alkalmaztak a nyilasok főhadiszállásán.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője tegnap sajtótájékoztatót tartott Budapesten, miután találkozott Szoboszlay Richárd ügyészhelyettessel, valamint azokkal, akik az ügyészségnél Polgár Lajos, a Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú tagjának ügyén dolgoznak. Kijelentette: sem ő, sem a magyar ügyészség nem kételkedik abban, hogy Polgár volt a vezetője a nyilas főhadiszállásnak, azaz az Andrássy úti Hűség Házának 1944 október közepétől egészen karácsonyig. Mint mondta, megalapozott bizonyítékaik vannak arról, mik történtek az épületben, de ezek az adatok már 1945 januárjának első feléből származnak. Hozzátette: nincsenek pontos információk arról, hogy mikor távozott Polgár Budapestről, ezért kétséget kizáróan azt sem tudják bizonyítani, hogy az ő vezetésének időszakában kínzások történtek a Hűség Házában. Elmondta: fel fogják keresni a budapesti zsidó hitközség illetékeseit, s biztos abban, hogy találnak majd ilyen embereket.

Az ügyészség illetékesei közölték, a kiadatási kérelemhez az is elég, ha valaki arról tanúskodik, hogy Polgár vezetése ideje alatt kínzások történtek a Hűség Házában – jegyezte meg. Mint megírtuk: egy ausztrál lap korábban – a gyanúsított fiára hivatkozva – közölte, hogy Polgár kész magyar bíróság elé állni. Az irodavezető emlékeztetett: az Ausztráliában élő 82 éves Susanne Novich holokauszt-túlélő beszámolt arról, hogy 1945 januárjának első felében hogyan erőszakoltak, kínoztak és öltek meg zsidókat a nyilasok a Hűség Háza pincéjében. Az ugyancsak Ausztráliában élő, szintén háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyéről az irodavezető elmondta, jelenleg is tart az a jogi procedúra, amely az ausztrál igazságügyi miniszter által aláírt kiadatási határozattal kapcsolatos fellebbezés miatt indult. Elmondta továbbá: összesen 13 magyarországi gyanúsítottjuk van.

Népszava-információ

Comments are closed.