Forrás: Népszava

Mose Kacav izraeli államelnök tegnap hivatalosan is kormányalakítással bízta meg Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnököt. Olmert megígérte, hogy a lehető legrövidebb idő alatt alakítja meg kormányát, amely „a lehető legszélesebb alapokon nyugszik majd”. Ez azonban a kiszemelt pártok közti mély ideológiai különbségek miatt nem igérkezik sima folyamatnak.

Olmert az ultra-ortodox pártokon kívül az Avigdor Liebermann vezette szélsőjobboldali „Otthonunk Izrael” pártot is be akarja vonni a kormányba. Ez azonban nemcsak a Munkapárt nemtetszését váltaná ki, hanem a kormányprogram megszövegezésének szempontjából is igen nagy nehézségeket támasztana, mert Lieberman ellenez minden egyoldalú kivonulást a megszállt Ciszjordániából – már pedig ez volt Olmert legfontosabb választási ígérete. A Munkapárttal kötött elvi megegyezés ellenére még sok nehézség vár Olmertre a koalíciós tárgyalások során, egyebek közt azért, mert a Munkapárt magának követeli az Oktatásügyi minisztériumot és e követelését nem akarja feladni, főleg, miután a pénzügyminiszteri posztról kénytelen volt lemondani.

Ehud Olmert – tegnap óta immár nem ügyvezető, hanem kijelölt miniszterelnök – vasárnapra tanácskozást hívott össsze, melyen megtárgyalják az izraeli hatóság viszonyát a Hamász-vezette palesztin kormányhoz. Az új palesztin kormány felesküdése óta Izrael hivatalosan megszakított vele minden kapcsolatot és nem utalja át a palesztinok részére beszedett adókat és vámokat sem. Ugyanakkor nem tagadja meg a humanitárius segélyeket, sem izraeli, sem külföldi forrásokból – ezeket pedig nem lehet megszervezni a Palesztin Hatóság képviselőivel fenntartott kapcsolatok nélkül. Tegnap például Abdallah jordán király 11 teherautónyi élelmiszert és gyógyszert küldött a palesztinoknak és a küldemény eljuttatásáról egyeztetni kellett a palesztinokkal; szoros együttműködés alakult ki a madárinfluenza ellen foganosított intézkedések terén is.

Mint az izraeli katonai adó tegnap közölte, a Hamász-kormány felesküdése óta Izrael öt ezideig izraeli börtönökben tartott minisztert bocsátott szabadon. A minisztereket bírósági tárgyalás nélküli adminisztratív fogságban tartották, vagy pedig már le is töltötték büntetésüket.

Tegnap egy határátkelőhelynél feltartóztatták és kihallgatták, majd néhány óra múlva szabadon bocsátották Haled Abu Arfa palesztin minisztert, aki éppen hivatalát készült átvenni. A feltartóztatás indoka volt, hogy Abu Arfa kelet-jeruzsálemi lakos, ennélfogva izraeli személyi igazolványa van és mint minden izraelinek – tiltva van belépése a megszállt területekre. Mahmud a-Zahar, az új palesztin külügyminiszter tegnap az arab országokhoz fordult és az ígért anyagi segélyek gyors átutalását kérte tőlük, hogy a kormány ki tudja fizetni a Hatóság alkalmazottainak márciusi havi bérét.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Elfogadta izraeli meghívását a pápa

Izraelbe látogat a jövő év elején XVI. Benedek pápa – jelentette be csütörtökön a Vatikánban Simon Peresz izraeli politikus, miután kihallgatáson járt a katolikus egyházfőnél. Peresz elmondta, hogy Benedek elfogadta Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő meghívását. Legutóbb II. János Pál járt Izraelben 2000-ben. Az első pápa, aki odalátogatott, VI. Pál volt 1964-ben. A jelenlegi egyházfőt Ariel Saron miniszterelnök már tavaly júliusban meghívta, s ezt a meghívást megismételte Mose Kacav izraeli államfő is, amikor tavaly két főrabbi társaságában a Vatikánban járt. Az izraeli hadsereg rádiója szerint Peresz azért utazott Rómába, hogy félhivatalosan megkérje a pápát, bojkottálja a palesztin kormányra került Hamász radikális mozgalmat.

Képalá:

Tessék, lehet kormányt alakítani – mondja Mose Kacav izraeli elnök (jobbra) a kijelölt miniszterelnöknek, Ehud Olmertnek Fotó: Reuters

Comments are closed.