Forrás: Index

MTI

Holokauszt-túlélők vallomására lenne szükség ahhoz, hogy a népirtással gyanúsított Polgár Lajost felelősségre vonhassák. Csütörtökön Magyarországra látogatott a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, akinek munkáját az ügyészség és a zsidó hitközség segíti.

Olyan holokauszt-túlélőket keres Magyarországon a Simon Wiesenthal Központ, akik igazolni tudják, hogy a népirtással gyanúsított Polgár Lajos vezetése alatt is kínzásokat alkalmaztak a nyilasok főhadiszállásán, mondta a központ jeruzsálemi irodájának vezetője csütörtökön Budapesten.

Efraim Zuroff hozzátette, hogy sem ő, sem a magyar ügyészség nem kételkedik abban, hogy Polgár Lajos, a Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú tagja volt a vezetője a nyilas főhadiszállásnak, az Andrássy úti Hűség Házának 1944. október közepétől egészen karácsonyig, esetleg tovább is.

A hiányzó bizonyíték

A központnak megalapozott bizonyítékai vannak a Hűség Házában zajlott kínzásokról, az adatok azonban 1945 januárjának első feléből származnak. Nincsenek pontos információik, hogy a jelenleg Melbourne-ben élő Polgár mikor távozott Budapestről, ezért kétséget kizáróan azt sem tudják bizonyítani, hogy vezetésének időszakában is történtek kínzások a Hűség Házában.

Efraim Zuroff arról is beszámolt, hogy csütörtökön találkozott Szoboszlay Richárd ügyészhelyettessel, és az ügyészség munkatársaival, akik Polgár ügyén dolgoznak. Ők kérték a Simon Wiesenthal Központtól, hogy segítsenek találni olyan holokauszt-túlélőket, akik tudnák igazolni, hogy a Hűség Házában tényleg megkínozták a fogvatartottakat.

Zuroff hozzátette, fel fogják keresni a budapesti zsidó hitközséget, hogy segítségükkel találjanak túlélőket. Az ügyészség illetékesei közölték, hogy a kiadatási kérelemhez elég, ha valaki arról tanúskodik, hogy Polgár Lajos vezetése ideje alatt kínzások folytak a Hűség Házában.

Aki már beszélt

Az Ausztráliában élő 82 éves Susanne Novich holokauszt-túlélő korábban arról számolt be, hogy 1945 januárjának első felében hogyan erőszakoltak, kínoztak és öltek meg zsidókat a nyilasok a Hűség Háza pincéjében. Anyját megerőszakolták, őt pedig megverték, mielőtt télvíz idején, meztelenül a Duna-partra hajtották őket más zsidókkal együtt.

Csütörtök este a budapesti Holokauszt Emlékközpontban levetítik azt az 1993-ban készült felvételt, amelyben Susanne Novich holokauszt-túlélő saját elmeséli, hogyan kínozták őket az Andrássy út 60. szám alatti Hűség Házában.

Zentai Károly fellebbezett

Az ugyancsak Ausztráliában élő, szintén háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ügyében jelenleg is tart a jogi eljárás. Az ausztrál igazságügyi miniszter már aláírta a kiadatásáról szóló határozatot, Zentai azonban fellebbezést nyújtott be ellene.

Zuroff elmondta, hogy amikor Zentai Károly ügyében bizonyítékokat mutattak be, akkor Zentai azt mondta, készen áll Magyarországra utazni és tisztázni a nevét. Reményeik szerint a következő hetekben megtörténik az újabb kihallgatás, és meghozzák a döntést kiadatása ügyében.

A Simon Wiesenthal Központnak összesen 13 magyarországi gyanúsítottja van. Jelenleg egy Skóciában élő férfi ügyében folyik nyomozás, aki valószínűleg a magyar csendőrség tagja volt.

Comments are closed.