Forrás: Népszava

Határozottabb, alaposabb fellépésre szólította fel a Vatikán a lengyel püspöki kart a lengyel püspökök által is gyakran bírált, sokat vitatott Radio Maryja lengyel katolikus rádióadóval szemben; az adó elleni fellépést sürgetett Marek Edelman, a varsói gettófelkelés utolsó életben lévő parancsnoka is.

A Szentszék levelét Józef Kowalczyk lengyelországi pápai nuncius adta át csütörtökön a lengyel püspöki konferencia elnökének – jelentette a PAP lengyel hírügynökség. „A Szentszék komoly fenntartásait fejezte ki a rádióadó szoros politikai elkötelezettsége miatt” – írta a rádióadót működtető redemptorista rend lengyelországi tartományfőnökének címzett, a vatikáni levélhez mellékelt saját levelében az apostoli nuncius.

A nuncius a lengyel püspökökhöz is intézett egy saját levelet, amelyben ezt írta: „A Szentszék állhatatosan kéri a lengyel püspököket arra, hogy együttesen lépjenek fel azoknak a nehézségeknek a leküzdése érdekében, amelyeket a Radio Maryja okoz egyes műsoraival és politikai állásfoglalásaival.” A Vatikán januárban egyszer már szigorúan megrótta azt az ultrakatolikus médiabirodalmat, amelyet Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes irányít, vagyis a Radio Maryját, a Trwam televíziót és a Nasz Dziennik című napilapot. Ezek a tömegtájékoztatási eszközök a katolikus fundamentalizmus képviselői, nacionalisták, liberalizmusellenesek, és időnként antiszemita megnyilvánulásokat is tartalmaznak.

Rydzyk nyíltan támogatja a jelenleg kisebbségben kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazság pártot (PiS), melynek elnöke Jaroslaw Kaczynski, a korábban szintén e párthoz tartozó Lech Kaczynski államfő ikertestvére. Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfő, a kormány több minisztere és a PiS parlamenti képviselői rendszeres riportalanyai a Varsótól 180 kilométerre északnyugatra fekvő Torunban működő Radio Maryjának.

Ugyancsak az adó „megrendszabályozását” kérte a kormánytól és a parlamenttől a 1943-as varsói fölkelés utolsó, még élő parancsnoka, a 83 éves Marek Edelman. „Kérem a miniszterelnököt és az alsóház elnökét, hogy lépjenek föl a Radio Maryja politikai műsoraiban terjesztett ideológia ellen, még ha ez a rádió bezárásával is jár” – írta nyílt levelében csütörtökön Edelman.

Kérését azzal indokolta, hogy a Radio Maryja idegengyűlöletet, sovinizmust és antiszemitizmust terjeszt. Bizonyos adásainak tartalma „semmiben sem különbözik a nácik lapjáétól, a Stürmerétől” – írta a Edelman, aki szerint a műsorokban való gyakori részvétellel a kormányfő, az alsóházi elnök és egyes miniszterek és képviselők hitelesítik az adót, és azt a benyomást keltik, mintha az állam egyetértene annak politikai vonalával.

MTI-információ

One Response to “Ami már a Vatikánnak is sok”

  1. Mari

    Már pedig, ha Marek Edelman megszólal, akkor nagy baj van. A jeles szívsebész az ellenállás egyik vezetője volt varsói gettófelkelés idején. Évtizedekig senki sem tudta szóra birni, s csak Hanna Krall, 1977-ben megjelent, Egy lépéssel az Úristen előtt című, sajátos riportkönyvében emlékezik vissza az akkor történtekre. A könyv 1981-ben az Európa Kiadó Modern Könyvtár sorozatában, magyarul is megjelent.
    Megrázó, soha nem felejthető könyv a varsói gettóról.