Forrás: Népszava

Az izraeli választások végeredményének közzététele után Mose Kacav államelnök tegnap bejelentette, hogy ma a Kadima vezetőjének, Ehud Olmertnek ad kormányalakítási megbízást. A végleges eredmények nem tartalmaznak meglepetést: a Kadimának 29, a Munkapártnak 19, az ultra-ortodox Sasznak 13, a Likudnak 12, a széls jobboldali, Avigdor Lieberman vezette „Otthonunk Izrael” pártnak 11 képviselője lesz.

Olmert és a Munkapárt elnöke, Amir Perec, már a hét elején titkos megbeszéléseiken megállpodtak, hogy a Kadima és a Munkapárt fogja alkotni az új kormány tengelyét. A kabinethez alighanem csatlakozni fog a Nyugdíjasok pártja és a Sasz, valamint Olmert szándéka szerint a Lieberman-párt is. Perec a múlt héten még hevesen ellenezte a Lieberman-párt bevonását, de miután azóta belebonyolódott egy kilátástalan „alternatív” koalíció megalkotásába, amelynek tagja lehetett volna a Lieberman-párt – immár nehezen ellenezheti Olmert szándékát. A Lieberman-párt bevonása esetén viszont biztosan nem csatlakozik a kormányhoz a baloldali Merec. A koalíciós tárgyalások még hosszadalmasak és bonyolultak lehetnek.

Katonai körök eközben – feltehetően Saul Mofaz védelmi miniszter ösztönzésére – aggodalmuknak adtak hangot, hogy a „civil” Amir Perec kapja meg a védelmi minisztériumot. Több megfigyelő viszont úgy véli, hogy itt az ideje, hogy a védelmi tárca élén végre ne katona álljon.

Rámalláhban és Gázában megtartották a Hamász-vezette új palesztin kormány első ülését. Azért külön-külön, mert Izrael nem engedélyezi a minisztereknek az átjárást Ciszjordánia és Gáza között. Simon Peresz volt izraeli miniszterelnök, aki most a Kadima 2. számú jelöltje, tegnap kijelentette, hogy Izrael minden palesztin küldöttséggel, így a Hamász-kormánnyal is, hajlandó a békéről tárgyalni. „Ha tárgyalni akarnak, csak jöjjenek” – mondta. Ugyanakkor Haled Mesaal, a Hamász külföldi vezetője kijelentette, hogy „Izraellel nincs miről tárgyalni”. A palesztin kormány ülése a Hamász belföldi és külföldi szervezetének ellentéte jegyében zajlott le. „Mesaal egyáltalán nem ismeri a helyzetet” – panaszkodott az egyik miniszter. „Nekünk most elsősorban azt a problémát kell megoldanunk, hogy miből fizessük ki a Palesztin Hatóság alkalmazottainak havi bérét”.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Képaláírás

Két palesztin szökevényt fogtak el egy izraeli akció során tegnap hajnalban a ciszjordániai Nábluszban. A roham során egy izraeli katona megsebesült, helikopterrel kórházba szállították Fotó: Reuters

Keretbe:

Saron túlesett az operáción

Végrehajtották tegnap a tervezett agyműtétet Ariel Saron volt izraeli kormányfőn. A január 4. óta kómában fekvő politikus állapota a koponyahelyreállító beavatkozás után stabil, közölte a Hadassza kórház, ahol kezelik. Tervek szerint a műtét után Saront áthelyeznék egy elfekvőbe, ahol hasonló betegeket ápolnak.

Comments are closed.