Forrás: NOL

Izraelben az oroszok már a Kadima-kormányban vannak

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 6.

A palesztin kormány első ülése – videokonferencia keretébenKép: REUTERS – Loay Abu Haykel Móse Kacav elnök Jeruzsálemben ma ad kormányalakítási megbízást Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnöknek. Gázában megtartotta első ülését a Hamasz-kormány. Iszmail Hanija miniszterelnök bejelentette, a palesztin közigazgatás csődben van, az államkincstár üres.

A következő izraeli kabinet széles politikai skálát átfogó három erőn nyugszik. Meghatározó Olmert pártja, a március 28-i választásokat megnyerő, centrista Kadima, emellett a baloldali Munkapárt (várhatóan övék lesz a védelmi, igazságügyi és a közoktatási tárca is) és az elsősorban az Oroszországból bevándoroltakat képviselő, radikális jobboldali Jiszrael Beiteinu párt vállal kormányzati felelősséget.

A tárcák elosztásáról még vitáznak. A Haarec úgy tudja, a külügyi posztot (amely jelenleg Livi Cipnié) a Kadima megtartja, de a védelmi tárca élén a kadimás Saul Mofazt a koalíciós partner vezetője, Amír Perec váltja fel.

A Beiteinu bevonásához Olmert ragaszkodott. A munkapártiak meghátráltak, és elfogadták, hogy a Beiteinu is bekerüljön a kormányba. A Kadima-Munkapárt koalícióról már a hét elején megegyeztek, noha Jeruzsálemben napokig tartották magukat a hírek, hogy Perec, a munkapártiak vezetője – akár jobboldali pártok bevonásával is – egy szociális irányultságú „szükségkormány-koalíciót” szervez.

Az üres kassza, a kifizetetlen közalkalmazottak újabb feszültséggel terhelik a világ nagy részén terrorista szervezetnek minősített Hamasz első kormányzati lépéseit. A szervezet külügyminisztere által korábban az ENSZ-főtitkárnak küldött levél felcsillantotta a reményt, hogy a Hamasz mégis feladja alapelvét, és elfogadja Izrael létezését. Al-Zahar azonban cáfolta egy magas rangú palesztin diplomata New Yorkban tett kijelentését, amely szerint a Kofi Annanhoz intézett levélben „két államot” említett volna. Ezzel mintegy előrevetítve annak lehetőségét, hogy a hivatalos palesztin kormányzat mégis elindul azon az úton, amelynek a végén elismeri Izrael jogát a létezésre. A Reuters-tudósító által látott levélmásolatban sem szerepel a „két állam” megjelölés.

l Sikeresen elvégezték szerdán Ariel Saron előző napra tervezett, de légúti fertőzés miatt elhalasztott műtétét, amelynek során visszahelyezték koponyájának egy korábbi beavatkozás során eltávolított részét. Szakértők szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a 78 esztendős politikus felgyógyuljon. (MTI)

Comments are closed.