Forrás: Népszava

Magyar születésű amerikai állampolgár lehet az ötödik űrturista – vált ismertté Moszkvában. Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz emberes űrrepülésekkel foglalkozó részlegének a vezetője elmondta: Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év tavaszán egy Szojuz orosz űrhajóval két hivatásos asztronauta társaságában indul a Föld körül 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra, hogy hozzávetőleg egy hétig élvezze az űrrepülést. Utazásának és kiképzésének ára 20 millió dollár. Simonyi, aki a Microsoftnál részt vett az ismert Word és Excel programok kifejlesztésében, jelenleg az Intentional Software élén áll. A cég társalapítója volt 2002-ben. A Forbes magazin 2002-ben mintegy 824 millió euróra becsülte vagyonát. Édesapja, a 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, munkásságáért 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmét kapta. Charles Simonyi 1948-ban született Budapesten, és 17 éves korában emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba. (MTI)

Elhalasztják Saron műtétét

Nem tudják elvégezni a tervezett koponyaműtétet Ariel Saronon, Izrael élet és halál között lebegő és „tartósan munkaképtelennek” minősített miniszterelnökén. Fertőzés lépett fel ugyanis az immár négy hónapja kómában fekvő politikus léguti rendszerében. Az elhatározott, de egyelőre elhalasztott beavatkozást az orvosok azzal indokolták, hogy a korábbi agyműtétek során megsérült Saron koponyája, s azt helyre kellene állítani. A kiadott orvosi jelentések szerint a miniszterelnök állapota súlyos, de nem romlik drámaian. A fokozatos romlás azonban megfigyelhető, s ezért orvosai már gyakorlatilag kizártnak tartják, hogy betegük egyszer visszanyeri eszméletét. A rossz nyelvek szerint a Hadasza kórház azért is ragaszkodott a koponyaműtéthez, mert így lehetőség lett volna arra, hogy a reménytelen állapotban lévő Saront más gyógyintézetbe helyezzék. (Népszava)

Megbukott a Basic Instinct folytatása

Hatalmas bukás lett a Basic Instinct-2 című hollywoodi erotikus thriller, miután a mű Magyarországon is bemutatott első része hatalmas siker volt. Az amerikai filmkritika egyöntetűen „levágta” a folytatást, legfőképpen azt kifogásolva, hogy míg az első rész izgalmas volt, addig a második egyszerűen unalmas. Ezen az sem változtat, hogy a főszereplő, Sharon Stone semmivel sem kevésbé „szexi”, mint az első részben. A sikertelenségnek természetesen anyagi következményei is vannak: az első hét jegybevétele 3,2 millió dollár volt, ami európai szemmel nézve tekintélyes összegnek látszik, ám az Egyesült Államokban mindössze a tizedik helyre volt elég. (Népszava)

Comments are closed.