Forrás: Népszava

Szélsőséges megnyilvánulásaikról ismert közéleti szereplők is szót kaptak a Fidesz vasárnapi nagygyűlésén. Kerényi Imre színházrendező azt mondta, hogy „Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog! A komcsi csalt, a komcsi csal, a komcsi csalni fog!”. Kerényi korábban egy celldömölki beszédével kavart nagy port. Akkor a tudósítások szerint a többi között úgy fogalmazott, hogy „Aki szereti a hazáját, lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni.” Kerényi később azt állította, hogy pontatlan tudósítás alapján egy sor pontatlan reflexió jelent meg celldömölki beszédről. Szerinte a sokat idézett mondat, mely szerint ha az MSZP győz, ki kell robbantani a forradalmat, nem hangzott el.

A Fidesz nagygyűlésen szót kapott Döbrentei Kornél költő is, aki korábban a Tilos Rádió előtti tüntetésen – melyet a rádió műsorában elhangzott sértő megjegyzés miatt szerveztek – azt mondta: „Van akaratunk és késztetésünk tiltakozni a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború ellen! A magyarság erkölcsi holokausztja ellen, amelyet álpróféták, álruhában, álorcában – csak a szakálluk valódi – vezényelnek.” Döbrentei kijelentése miatt később több mint 140-en kiléptek az írószövetségből.

Saját versét szavalta el a szélsőséges publicisztikáiról ismert Szentmihályi Szabó Péter a Fidesz nagygyűlésen. Szentmihályi – aki Nobel-díjas írónk nevét rendre csak Imre Kertészként írja le – bár nem mondta ki Gyurcsány Ferenc nevét, de feltehetően a kormányfőre utalt költeményében: „Nézzétek mosolyát, nem tudja hogy bolond”. „Nézzétek a kezét azt a mohó kezet (..) – szólít fel a költő és jelzi, hogy verse főszereplőjének „pengefalú” szája van, „amin a hazugság oly gyorsan kiszalad”. Szentmihályi, a Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője által gründolt Demokrata Videó Televízióban is szerepel, melyet DVD lemezen terjesztenek.

Népszava-információ

One Response to “Radikális hangok Kossuth téren”

 1. rosalie

  Szentmihályi Szabó Péter egykoron szerette a szocialista életet Magyarországon.

  Bächer Iván cikke a Népszabadságban 2003. szeptember 13-án erről tanúskodik. Címe: Harminc éve

  Részlet a cikkből:

  Lapozgatom az Élet és Irodalom 1973. szeptember 29-i számát. A harmadik oldalon: Félbeszakadt beszélgetés Vályi Péterrel. Elolvasom, majd lejjebb csúszik a szemem. Kis tárca van a jobb alsó sarokban. Fiatal, finom szavú, költő a VIII. magyar békekongresszuson elhangzott beszéde. Címe: Ami megtehető. Arról szól, hogy a szigligeti alkotóházban vietnami költőkkel csevegett a szerző, mikor repülők szálltak el felettük, s a vietnamiak ösztönösen felugrottak. Mert féltek. „Akkor megértettem valamit a béke boldogságából és felelősségéből – írja a költő -; hogy nekünk nem kell félnünk a repülőgépektől… Magyarország: sziget. A béke szigete… Magyarország egyike azon kevés helynek világon, ahol az embereknek nem kell félniük egymástól. Ahol este sétálni lehet az utcán. Ahol az emberek nem kényszerülnek gyilkos versenyre kelni egymással – mindhalálig. A békét illetően optimista vagyok. Egyik fantasztikus elbeszélésemben a világállam létrejöttét… a nyolcvanas évek közepére tettem… Hogyan kell minden téren defenzívából offenzívába átmennünk? Hogyan kell érvényre juttatni minél jobban szocialista eszméink felsőbbrendűségét?” teszi fel 1973-ban az alapkérdéseket az ifjú, halk szavú poéta, Szentmihályi Szabó Péter.

  rosalie