Forrás: Népszava

Az izraeli választások nagy meglepetése volt az esélytelennek tartott Nyugdíjasok Pártja berobbanása a parlamentbe hét képviselővel. A párt vezetői maguk sem bíztak az ilyen nagyarányú sikerben. Ha belépnek a kormányba, talán két miniszterük is lesz, de egyelőre még csak programjuk sincsen. „Csak azt terveztük, hogy segítünk a nyugdíjasoknak”, mondta az első számú jelölt, a nyolcvan éves Rafi Ejtan. A választások éjszakáján csak nagy nehezen tudta megnevezni a többi hat megválasztott társát.

Maga Rafi Ejtan azonban jól ismert személyiség. 1926-ban született Ejn Harod kibucban mint Rafi Hentmann; szülei Fehéroroszországból vándoroltak az akkori Palesztinába. Rafi 16 éves korában a Haganah illegális zsidó hadsereg elitalakulatához, a Palmachhoz csatlakozott. Ott ismerkedett meg Ariel Saronnal, akihez aztán hatvan évig olykor nagyon baráti, máskor nagyon hűvös kapcsolatok fűzték. A hadseregből 1950-ben távozott, a Biztonsági Szolgálathoz (Sin-Bet), majd a Moszadhoz csatlakozott. Legemlékezetesebb „hadicsínyje” Adolf Eichmann elfogása volt 1960-ban. Az akciót nemcsak megtervezte, hanem személyesen is részt vett benne; de állítólag Josef Mengele, a hirhedt auschwitzi szelektáló „orvos” is majdnem prédájává vált, már szemtől-szembe állt vele, de az utolsó pillanatban le kellett mondani az akciót.

Később kinevezték a „Tudományos Kapcsolatok Irodája” (az izraeli védelmi minisztérium titkos kémirodája) vezetőjévé. E minőségében szervezte be Jonathan Pollardot, az amerikai védelmi minisztérium alkalmazottját. Amikor az akcióra fény derült, Pollardot 25 évi börtönre ítélték, Rafi Ejtannak pedig örökre megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba. Ejtan még rátett egy lapáttal az amerikaiak ellenszenvére, amikor a 90-es évek elején ujjászervezte és nyereségessé tette a kubai narancs-ültetvényeket, amiért Fidel Castro ki is tüntette. Rafi Ejtan lesz alighanem az egyetlen izraeli miniszter, aki nem léphet az Egyesült Államok területére.

A választások előtt Ejtan találkozót kért Sarontól, aki azonnal hajlandónak is mutatkozott találkozni vele – de épp a megbeszélt találkozó előestéjén érte a fatális agyvérzés. Ezért Ejtan már csak utódjával, Ehud Olmerttel találkozott. Olmert nem ismerte jól Ejtant. Ha ismerte volna – vagy ha még alkalma lett volna megkérdezni Saront – nem sértette volna meg Ejtant azzal, hogy a Kadima-párt választási lista ötven-egynéhányadik teljesen esélytelen helyét ajánlja fel neki. Tudta volna, hogy Rafi Ejtan soha nem hagy megválaszolatlanul egy ilyen sértést. Ejtan alig két órával a végső időpont előtt nyújtotta be a nyugdíjasok jelölt-listáját. A választások éjszakáján ünnepelt – a hét megválasztott nyugdíjas képviselő volt a válasz Olmertnek: nem akartad a parlamentben az egyetlen Rafi Ejtant – kaptál belőle hetet… Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.