Forrás: Heti Válasz

Borókai Gábor, [email protected]

Bácsics kérem, hogy kellett itt szavazni? – Választási csalással vádolta meg pártját Bácsics Gyula MSZP-tag a Hír Tv Célpont című műsorában. A nagykátai választási bizottság alelnöke arról beszélt a riportban, hogy 2002-ben láncszavazással szaporították a szocialista tábort.

Az első delikvens üres borítékot dobott az urnába. A kimentett cédulát „illetékes helyen” kitöltötték, s ettől kezdve a „bizonytalan szavazók” kötött mandátummal érkeztek állampolgári kötelezettségük teljesítésére. A kipreparált dokumentumot bedobták, az üreset elhozták, s átvehették érte a beígért néhány ezer forintot.

Bácsics szerint Ron Werber idomította így a szocialistákat, akik követték a mestert. S idén sem tesznek másként, mert a járt utat nem akarják járatlanra cserélni.

A történet életszagú ugyan, de igazsága dokumentálhatatlan, hiszen a szavazócédulákat már régen bedarálták. Tanúk pedig honnan lennének, amikor a választáson nyerteseknek és az állítólag lefizetetteknek egyaránt önmagukat kellene törvénysértéssel vádolniuk. Ráadásul a négy év már eltelt, és előttünk az újabb megmérettetés.

Kovács László 2002-ben okosan megformált szavai – „mi nem közvéleménykutatásokat, hanem választásokat akartunk nyerni” – most mégis új értelmet nyertek.

A Hír Tv riportja válaszra kényszerítette a szocialistákat, akik derekasan összevissza beszéltek. Szekeres Imre alelnök a Nap-keltében magabiztosan állította, hogy ekkora pofára esést már régen látott, mert a Bácsics nevű urat már korábban kizárták a szocialista pártból. Szabóné Müller Tímea, az MSZP Pest megyei területi szövetségének alelnöke ezzel szemben azt mondta, hogy valótlan állításai miatt etikai eljárást indítanak Bácsics ellen. Ami meglehetősen szokatlan egy kizárt párttaggal szemben. Persze, biztos, ami biztos, jobb az ilyen Bácsics-féléket megrendszabályozni, akárhol vannak is. Hadd tudják meg, mi a demokrácia.

A nagykátaiak különben már tudják. Abból van elegük. 2002-ben jelöltként – a velük aztán alig törődő – Doszpot Pétert nyomták a nyakukba, ezúttal pedig a Vas megyei Németh Imre volt agrárminisztert erőltették rájuk. A lokális szocialisták önerős választottja akkor is, most is elbukott. Hát bosszulnak. Kiadják a múltat.

De senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a választásokon nem a bűnben fetrengő baloldal csap össze a Grál-lovagokkal versenyre kelő jobbal. Ilyenek és olyanok mindenütt feltűnnek.

Az MSZP-SZDSZ-kormánynak nem azért kell mennie, mert bármire képes volt a hatalom megszerzéséért, hanem azért, mert négy év alatt – minden propagandája ellenére – eladósította, kiszolgáltatottá tette s a régió élmezőnyéből a sereghajtók közé juttatta az országot. Vagyis szinte semmire sem volt képes a hatalom birtokában.

A négy eltékozolt év árát hamarosan valamennyien megfizetjük.

A Bácsics-történet csak kis színes. Piros négyzetecske a gyurcsányi óriásplakáton.

Kivételes – „Az MTV-nek olyan egyedülálló lehetőségei és eszközei vannak, amilyenekkel egyetlen más médium sem rendelkezik” – állítja a köztévé kiadványa.

A világszám persze az lenne, ha az MTV olyan egyedülálló lehetőségekkel és eszközökkel bírna, amilyenekkel mások is…

Luxuscsend – Pesten egy Hild-ház bontása, Budán a volt SZOT-szálló átépítése szállít kampánytémát a Fidesznek. Három, szocialisták irányította kerületben tombol a kapzsi törvénytelenség. A zsidónegyedet izraeli befektetők rombolják évek óta, teljes összhangban a VI. és VII. kerületi vezetőkkel. A Rózsadombon pedig a II. kerület polgármesterének előzékeny asszisztálásával, az UNESCO Világörökségi Központ tiltakozása ellenére bővítik másfélszeresére az egykori szakszervezeti épületet.

Mindkét helyütt luxusapartmanok készülnek.

Ez a két eset tökéletesen példázza a jövővel mit sem törődő, a múlt értékeit feláldozó, kizárólag a pillanatnyi haszonszerzésre koncentráló szemléletmódot. Az arrogancia két ilyen kirívó példázatával, a civil kurázsi felébresztésével nem önkormányzatot, de kormányt lehet dönteni. Az ellenzék azonban meg sem mukkan.

Csak remélni merem, hogy a Fidesz helyi korifeusai pusztán politikai alkalmatlanság miatt hallgatnak, s nem azért, mert nekik is úgy jobb, ahogy lesz.

Comments are closed.