Forrás: Magyar Hírlap

Pangás a szavazóhelyiségekben

Tegnap délután négy órakor Izrael történetének legalacsonyabb részvételét rögzítették a választási irodákban – kesergett a Haarec című lap. Az urnák lezárása – vagy is este tíz – előtt hat órával a szavazásra jogosultak mindössze 30,9 százaléka adta le a szavazatát.

Van palesztin kormány

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamasz iszlám mozgalom által megalakított kormánynak. A jelenlevők 70:36 arányban támogatták a kabinetet, amelynek élén miniszterelnökként Iszmail Hanije áll majd. Ketten tartózkodtak. A kormány szerdán teszi le a hivatali esküt. (ap) Pedig az előre hozott választásokat sok szempontból nevezték történelminek az izraeli megfigyelők. Az országot eddig a Likud vagy a Munkapárt kormányozta, így amikor Ariel Saron – Izrael súlyosan beteg kormányfője – megalapította a győzelemre is esélyes új pártját, a Kadimát, valóban figyelemre méltó tettet vitt végbe.

A voksolást „népszavazásnak” is nevezik, mert Ehud Olmert ügyvezető kormányfő döntene az ország jövőjéről, véglegesítené Izrael határait, és Ariel Saron gázai kivonulásának mintájára végleg különválasztaná az izraeli és a palesztin területeket.

Az alacsony részvétel azt jelentheti, hogy a Kadima talán csak 34 helyet szerez a százhúsz tagú knesszetben, és nehezen alakíthat majd stabil és döntésképes koalíciót. Megbízható választási eredményekre ma lehet számítani.

MH

Comments are closed.