Forrás: Népszava

Ehud Olmert miniszterelnök pártja, a Kadima nyerte az izraeli parlamenti választásokat. A szavazatok összeszámlálása után azonban nem lehetett teljes az ügyvezető kormányfő öröme, mivel a tömörülés jóval gyengébben szerepelt a vártnál: 28 mandátumot szerzett az izraeli törvényhozásban, a knesszetben. A Kadima várhatóan a Munkapárttal és több két kisebb párttal alakít kormányt, a háttérben már tegnap megkezdődött a koalíciós alkudozás.

Két nagy meglepetéssel zárult az izraeli voksolás. Hét képviselővel bejutott a parlamentbe a nyugdíjasok pártja, a Gil, amellyel senki nem számolt. A nemrég még vezető kormánypárt, a Likud pedig szinte megsemmisítő vereséget szenvedett, 40 helyett alig 11 képviselője lesz a knesszetben. A párt több tekintélyes személyisége már fel is vetette Benjamin Netanjahu volt kormányfő felelősségét, a Likud vezetője azonban közölte, nem fog lemondani. A Likud csak az ötödik legnagyobb frakciót alkotja majd, a Sasz vallási tömörülés is megelőzte 13 mandátumot szerezve, de előtte végzett az orosz bevándorlók által támogatott Iszrael Bejtejnu (Otthonunk Izrael) is. Az Avigdor Lieberman vezette félfasiszta párt, amely 12 mandátumot szerzett, meg akarja fosztani az arab kisebbség tagjait izraeli állampolgárságuktól.

Keserves győzelmet aratott tehát a Kadima. Az Ariel Saron miniszterelnök által alig négy hónapja létrehozott tömörülés 28 képviselővel ugyan a knesszet legnagyobb parlamenti csoportját alkotja majd, ám ez sokkal kevesebb, mint a felmérésekben előrejelzett 38-42 mandátum. Alig fordult még elő izraeli választáson, hogy ennél kisebb többséget mondhasson magáénak a győztes a 120 tagú knesszetben. Ehud Olmert, az eddigi ügyvezető miniszterelnök kap kormányalakítási megbízatást, s a Kadimát támogató veterán politikus, Simon Peresz tegnap a hadsereg rádiójának nyilatkozva úgy vélekedett, „nehéz, de lehetséges” lesz egy koalíció összehozása.

A politikai célkitűzéseket tekintve két koncepció állt szemben egymással a voksoláson: az Olmert által meghirdetett terv négy éven belül akarja megvonni Izrael végleges határait, ha lehet, a palesztinokkal kötött megállapodás alapján; ha a palesztin oldalon nem lesz partner, akkor egyoldalú lépések által. E terv megvalósítása további mintegy 90 ezer zsidó telepes evakuálását vonhatja maga után. Nem lesz tagja a kormánynak, aki elvben nem teszi magáévá ezt a koncepciót – mondta Olmert. Ezzel szemben a Likud vezetője, Netanjahu exkormányfő és a szélsőjobboldali pártok minden további területi engedményt”behódolásnak” minősítettek. Netanjahu kijelentette: a választások voltaképpen „népszavazás jellegűek” e két koncepció között. E szempontból a jobboldal egyértelmű vereséget szenvedett és minden jel szerint ellenzékben marad.

A Kadima már tegnap felállította a koalíciós tárgyalóbizottságot, s a háttérben már megkezdődtek a tapogatódzó tárgyalások. Haim Ramon, a Kadima tagja tegnap úgy nyilatkozott, reményeik szerint pészach utánra, április második felére már meg is alakulhat az új kormány. A megbeszélések elsősorban a Kadima és a 20 képviselőt számláló Munkapárt között fognak folyni, de valószínűleg belép a kormányba a két ultraortodox párt, valamint a nyugdíjasok is. Így együttesen 74 mandátuma lehet a koalíciónak a 120 tagú knesszetben. A jobboldalnak 32, az arab pártoknak tíz, a baloldali Merecnek négy képviselője lesz.

Palesztin részről látszatra közömbösen fogadták az izraeli választások eredményét. Mahmúd Abbász elnök kijelentette, hogy „mindenkivel hajlandó tárgyalni, akit az izraeliek megválasztanak”. Iszmáil Hánije, a Hamász-kormány elnöke, aki tegnap tette le a hivatali esküt, azt mondta, egyetlen izraeli politikussal sem kíván tárgyalni, mert mindegyikük meg akarja fosztani a palesztinokat jogaiktól. Olmert röviddel a választási eredmények közzététele után „a gyűlölködés felszámolására” szólította fel az izraelieket, a palesztinokkal szemben kifejezte pedig reményét, hogy a tárgyalások útjára lépnek, amire Izrael mindig hajlandó. „Egyoldalú lépéseket csak akkor teszünk, ha nem találunk tárgyalópartnerekre” – mondta.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!

Európai vezetők visszafogottan gratuláltak tegnap a Kadima győzelméhez, és arra sürgették az izraeli vezetést, hogy kezdje újra a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

Tony Blair, aki telefonon gratulált Ehud Olmertnek, úgy vélekedett, hogy a Kadima győzelme átformálja az izraeli politikát. A brit kormányfő mindkét felet a kvartett által kijelölt útiterv követésére szólította fel. Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter úgy ítélte meg, az izraeli választások eredménye „jó hír a béke szempontjából”. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén telefonon gratulált, arra bátorítva Olmertet, folytassa erőfeszítéseit a közel-keleti konfliktus tárgyalások útján való megoldása érdekében. Benita Ferrero Waldner, a külügyi EU-biztosa hangsúlyozta: az unió várakozással tekint az új izraeli kormánnyal való együttműködés elé.

Képaláírás:

Ehud Olmert szerdán reggel a Siratófalnál adott hálát a győzelemért Fotó: Reuters

Comments are closed.