Forrás: NOL

A hatalmi válság idején is Budapestre figyelnek a lengyel politikusok

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. március 30.

A lengyel államfő, Lech Kaczynski szerint a kisebbségben kormányzó jobboldal kénytelen lesz koalícióra lépni egy kisebb populista párttal.

Huszonnégy órán át működő bíróságok felállításáról szóló tervezetet hagyott jóvá a lengyel kormány – jelentette be a miniszterelnök. Kazimierz Marcinkiewicz kijelentette, hogy ezzel felgyorsítják és olcsóbbá teszik az igazságszolgáltatást. – Minden tetten ért garázda nagyon rövid időn belül rács mögött fogja találni magát – hangoztatta. A törvénytervezetet a szejmben valószínűleg támogatja a kormánypárttal „stabilizációs paktumot” aláírt két kisebb párt.

A szavazásig azonban elképzelhető, hogy a jelenlegi kisebbségi kormánynak már biztos többsége lesz, Andrzej Lepper Önvédelem pártjával. Erre utalt szerdai rádiónyilatkozatában Lech Kaczynski köztársasági elnök. Megbizonyosodott ugyanis arról, hogy a szejm második legnagyobb pártja, az ellenzéki Polgári Platform ellenzi az azonnali rendkívüli választások kiírását. Így a konzervatív Jog és Igazságosság párt számára (PiS) csak a Lepperrel megkötendő koalíció garantálja a biztos többséget. Ezt az elnök eddig ugyan ellenezte, de most éreztette: választások híján nincs más választás.

A lengyelországi jobboldali politikusok a hatalmi válság napjaiban is Budapestet, az április 9-i választásokat figyelik. A jobboldal vezérei példaként tekintenek Orbán Viktorra.Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a Wprost hetilapnak azt mondta: Orbán „egyesítette a jobboldalt a centrumtól a szélsőséges antiszemita szárnyig. (…) Lengyelországban is egyetlen jobboldali pártnak kell létrejönnie, amely a szavazatoknak nem 27, hanem 47 százalékát kaphatja meg. Erre törekszem.”

A liberális PO vezetője Donald Tusk szintén Orbán-hívő. A Fidesz elnökét „kemény, ám nem agresszív” politikusnak látja, aki felmorzsolta a szélsőségeseket, miközben nem hasonult hozzájuk.

Mindenesetre a varsói tendencia most leginkább az Orbán-Torgyán paktum ismétlődését ígéri. Egyesek ezt kedvező fejleménynek vélnék, mások sajnálnák, ha a lengyel jobboldal kispártjai kisgazdasorsra jutnának.

l Wojciech Jaruzelski volt kormányfő, állampárti főtitkár megkapta Kaczynski elnöktől a Szibériába száműzöttek emlékkeresztjét. Erre az egyik veteránszövetség terjesztette fel az egykori vezetőt, aki azt nyilatkozta: „Az államfő felül tud emelkedni a politikai választóvonalakon.” Az elnöki hivatal azonban félreértésről beszél. Jaruzelskit a szovjetek a családjával együtt Szibériába hurcolták 1940-ben. A későbbi tábornok belépett a szovjetek oldalán harcoló lengyel hadseregbe, és Berlin elestééig harcolt.

Comments are closed.