Forrás: NOL

Népszabadság * Zalán Eszter * 2006. március 30.

Az izraeli választásokon győztes Kadima tegnap megkezdte a koalíciós tárgyalásokat irányító csapat összeállítását. Haim Ramon, a párt egyik vezető politikusa úgy nyilatkozott, pészah utánra, a zsidó húsvétot követően április közepére szeretnék összeállítani az új kormányt.

Az Ariel Saron által alapított pártot a kormányzás megszerzése ellenére csalódottság jellemzi. Harmincnégy mandátumra számítottak, de a szavazatok 99 százalékos feldolgozása után kiderült, hogy csak 28-hoz jutnak. Saron januári kómába esése óta a párt vesztett népszerűségéből, és a viszonylag gyenge eredményhez hozzájárult az izraeli mércéhez képest alacsony (63 százalékos) részvételi arány.

– Nagyon rossz ez a koalíciós rendszer, annyi felé kell osztódnia a kormánynak, hogy képtelenség lesz vezetni, két év múlva újra választanunk kell. Nem csoda, hogy apátia uralkodik, akkor lehet, már én sem megyek el szavazni – panaszkodik Zvi, a középkorú jogász Jeruzsálem utcáján. A szétaprózódó hatalommal mások is elégedetlenek.

Kadimás tisztségviselők szerint a végeredmény alapján végül is harmadik helyet megszerző, tizenhárom mandátummal rendelkező ultraortodox Sasz és a választás meglepetését produkáló, hét képviselői helyet bezsebelő Nyugdíjasok Pártja az első számú koalíciós partnerjelöltek.

A húsz mandátumot szerző Munkapárt „meghódítása” áldozatokba kerülhet a Kadimának. A keddi választás új politikai realitást teremtett. A katasztrofális eredményt (tizenegy mandátumot) elérő Likud párt vezére, Benjamin Netanjahu azonban egyelőre nem akar távozni a jobboldali párt éléről. Az izraeli lapok által a francia nacionalista Le Penhez hasonlított Avigdor Lieberman pártja vezetheti a knesszetben a jobboldalt.

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök győzelmi beszédében azt üzente Mahmud Abbasz palesztin elnöknek, hogy Izrael készen áll a kompromisszumokra. A zsidó állam következő miniszterelnöke szerint itt az ideje, hogy a palesztinok is elfogadjanak bizonyos kompromisszumokat, mert Izrael nem fog örökké rájuk várni. Abbasz – aki a választások előtt bejelentette, hogy Olmertet támogatja a jelöltek közül – azt üzente a Kadima vezetőjének, hagyjon fel az egyoldalú kivonulás tervével, és térjen vissza az útiterv rendezési javaslat megvalósításához.

Comments are closed.