Forrás: Erec

„Auschwitz világra szóló üzenetet hordoz az egész emberiség számára, hisz Auschwitz nem Istenről, hanem az ember állapotáról ad képet” – mondotta Rákóczi Gábor, a hódmezővásárhelyi zsinagóga kántora az alföldi városban, a Holokauszt-emléknap alkalmából tartott megemlékezésen. Létezik egy relatív erkölcsiség, melyet az emberek maguknak találnak ki és egy abszolút erkölcsiség, mely az Isten rendelete és törvénye szerint működik a világon – mondta a kántor a zsinagóga kertjében található emlékműnél tartott szertartáson, melyen részt vett Orbán Viktor is.

A holokauszt arra hívta fel a világ figyelmét, hogy az emberek teremtette relatív erkölcsiség távol van attól, melyet az Isten szeretne ebben a világban megvalósítani – hangsúlyozta Rákóczi Gábor. Mondhatjuk azt, hogy Auschwitz biztos nem fog megismétlődni még egyszer. De ha az ember nem figyel oda arra, mi volt a holokauszt üzenete, akkor ez bármikor újra és újra előfordulhat a világban – mondta.

A megemlékezést és a gyászima elhangzását követően a szertartás résztvevői – köztük elsőként Orbán Viktor és Lázár János polgármester – gyertyát gyújtottak az emlékműnél. Orbán Viktor a megemlékezés után újságíróknak elmondta: örül, hogy Hódmezővásárhelyen lehet ezen a napon, mert a város népe nagy bátorságról és civil kurázsiról tett tanúbizonyságot, amikor a vészkorszak idején nem engedte a gettó felállítását. Ennek köszönhető, hogy itt többen élték túl a holokausztot, mint más vidéki városokban – tette hozzá. A város polgárainak ahhoz is komoly civil kurázsi kellett, hogy néhány évvel ezelőtt megteremtsék az ország első vidéki holokauszt emlékhelyét – közölte a politikus. „A múltból nem lehet szemezgetni, a zsidó emberek megpróbáltatásáról is közös a múltunk, közös a felelőségünk” – mondta Orbán Viktor. Hozzáfűzte: „mi együttműködést szeretnénk a jövőben is kínálni a Magyarországon élő zsidó emberek közösségének. Hiszek abban, hogy nekünk közös jövőnk lesz itt Magyarországon”.

Breuerpress-MCOnet

Comments are closed.