Forrás: Erec

A magyar zsidóság sorsának kutatásában végzett áldozatos munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki Reuveni Sári történészt, holokausztkutatót a magyar köztársasági elnök.

Az elismerést ünnepélyes keretek között Gyenge András izraeli magyar nagykövet adta át kedden abban a herclijai gyógyintézetben, amelyben a történész jelenleg pihen – mondta el Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

Reuveni Sári, a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhely és kutatóintézet főmunkatársa. 1948-ban vándorolt ki Izraelbe. Az intézetben a magyar ügyek felelőseként évtizedeken át munkálkodott azért, hogy elismerjék azokat a magyar „igaz embereket”, akik segítettek zsidóknak túlélni a vészkorszakot.

A herclijai ünnepségen – amelyet mintegy háromszáz meghívott részvételével tartottak meg – jelen volt Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke is, aki Reuveni Sári unokaöccse. Zoltai szerint Feldmájer beszédében emlékeztetett rá, hogy Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a január 27-i holokauszt-emléknapon az Országgyűlésben elmondta: abban az épületben, vagyis a magyar parlamentben hozták meg annak idején magyar képviselők a zsidótörvényeket, és 61 évvel a magyar zsidók elhurcolása után ki kell mondani, hogy magyarok küldtek a halálba magyarokat.

BreuerPress-MCOnet

Comments are closed.