Forrás: Erec

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatást tett a Budapesti Hokokauszt Emlékközpontban és megtekintette az intézmény megnyílt állandó kiállítását.

A „Jogfosztástól népirtásig – a magyar holokauszt áldozatainak emlékére” című tárlaton Molnár Judit történész, a kiállítási programiroda vezetője kalauzolta a kormányfőt, aki iskolás csoportok között haladva járta végig a termeket, majd az emlékközpont vendégkönyvében rögzítette benyomásait.

„Mindig van választás. Megfosztani vagy gyarapítani. Az ország vezetőinek, a III. Magyar Köztársaságnak csak egy útja van. Óvni, őrizni és gyarapítani. És emlékezni. Meg emlékeztetni a közös felelősségre. Tudjuk a dolgunk” – írta csaknem egyórás látogatása zárásaként a könyvbe Gyurcsány Ferenc.

A látogatáson jelen volt Ács Tamás, a kulturális tárca helyettes államtitkára, Harsányi László, a holokauszt 60. évfordulóján tartott megemlékezésekért felelős volt miniszteri biztos, Székely Gábor, a központot működtető Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnöke, és Martinkovits Judit, az intézmény adminisztratív igazgatója is.

A kiállítást közösen felkereste Bozóki András kulturális miniszter, és Göncz Kinga, az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca vezetője.

Bozóki András a tárlat megtekintése után az EREC-nek elmondta: több hasonló témájú kiállítást látott már, megrendülését most fokozta, hogy mindaz, amiről a bemutató szól, honfitársainkkal történt; velünk, magyarokkal.

A miniszter kiemelte, hogy a kiállítás oly módon mutatja be az egykor történteket, hogy a fiatalabb korosztályok számára is átélhetővé és megismerhetővé teszi „a magyar történelemnek ezt a rendkívül sötét korszakát”. Reményét fejezte ki, hogy sok iskolás látogat el a kiállításra, amely minden bizonnyal sok külföldit is vonz majd.

Göncz Kinga ugyancsak megosztotta első benyomásait az EREC-el rámutatva arra, hogy a képek és filmek „gyorsan mozdítják meg érzelmileg is az embert”. Véleménye szerint a kiállítás igazi jelentősége abban áll, hogy felhívja a figyelmet arra: soha ne történhessen meg az egykori eseményekhez hasonló, illetve mindenki „időben legyen résen”.

Kökény Mihály (MSZP), a körzet országgyűlési képviselője ugyancsak az EREC-nek nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy az emlékközpont a városrehabilitáció során megújuló Ferencvárosban kapott helyet. Kiemelte, hogy a kiállítás segít őszintén szembenézni múltunkkal. A képviselő fontosnak nevezte, hogy a tárlat nem csak a zsidók, hanem a romák egykori üldöztetését is feldolgozza.

BreuerPress-MCOnet

Gordon Eszter fotói

Comments are closed.